fredag 1 mars 2013

Vägsjäl


Långt där nere ser jag en båt på väg mot hamn. Ensam skärva på enormt hav. Jag ser avståndet. Ser månlandskapet och de självsäkert lugna bergen på fast mark. Det kommer att dröja minst någon timme innan båten är i land. Jag undrar hur besättningens hemlängtan känns. Om de är på väg för att hålla om kärleken. Om de är på väg mot tryggheten. Om de ens är på väg att komma hem – eller om hemma för dem är ett rasande hav?
   Vad väntar där framme?

Ibland känner jag mig som en sjöman. Som en harpunerare. Som den som stod längst fram i valjägarnas skorv. Ena handen krampaktigt hållande ett rep från fören som stöd, med vänstra foten spjärnande mot någon planka. Den andra handen smekande harpunens skaft. Sylvasst blad. Helvetiska hullingar. I ansiktet mitt det sluga leendet. Egentligen borde hela min kropp skaka av skräck. Valarna som vi söker kan krossa vår båt. Och i kaoset och utmattningen kan jag mycket väl drunkna. Snart kan mitt liv vara över. Trots det känner jag ingen rädsla.
   When you ain’t got nothing, you got nothing to loose.

Tanken på mig själv som harpunerare är märkligt bekant. Kanske var det mitt yrke i ett tidigare liv.
   Varje promenad mot Södersjukhuset känns som färden från moderskeppet i ekan mot djuret som siktats från mastens utkikspost. Men längs trottoarerna mot behandlingen ler jag aldrig. Jag har inte valt den här kampen. Jag är på väg mot min undergång. Besten vinner.
   Leviathan.

Känslan slutar svart. För på avdelning 22 eller 23 – jag lär mig aldrig vilken – inleds alltid förbannelsen med att jag själv blir träffad. En decimeter ovanför hjärtat. Rakt in i bröstet. Nålen och giftet. Därefter är jag förlorad. Dygn där mitt väsen vrids i en kaskad av blod i mörka vatten. Som om jag själv är den vita valen döende.
   Min kropp blir svagare.

Jag identifierar mig med kapten Ahab, Herman Melvilles fanatiska skapelse i Moby Dick: beredd att satsa allt för att nå sitt mål. Men Ahabs kamp är en han kommer att förlora. Trots det kastar han sig handlöst in i den. Han accepterar bara att falla på eget misstag. Det tilltalar.
   Jag måste göra det jag gör i detta nu, göra det jag gör under den tid som fortfarande finns kvar, även om det kanske inte är det bästa.
   Livet är för de levande.
   Därför står jag bakom mitt beslut. Bakom samtliga.

Från min plats tycker jag mig se ett fastfruset skepp, ett fartyg i packisen långt där borta. Inbillning. Ett isberg. Täcket löper mil efter mil. Jag vill känna kylan. Den rytande vinden. Jag tror att jag har upplevt den förut. Min bisarra kärlek. Trygghet. Mitt hemma.
   Kusten närmar sig. Bergens kritvita huggtänder. Kam av snö och sten. In över landet penseldrag av frost.

Jag somnar. Jag vaknar. Tittar återigen ner. Ser en glöd längs en nu annorlunda kust.
   Framför oss väntar äventyret, Titania. Och under oss i mörkret simmar den vita valen långsamt leende.

245 kommentarer:

 1. Ett efterlängtat inlägg.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja herregud, äntligen kan jag göra utandningen
   Phuuuu <3

   Radera
 2. Tack för att du fortfarande lever!

  SvaraRadera
 3. Lycka till på färden. Du är i mina tankar.

  SvaraRadera
 4. Vad underbart att höra från dig igen! Vi är många som är "inne hos dig" ofta, ofta....
  Må du känna vår kärlek!

  SvaraRadera
 5. Äntligen. Ett livstecken igen. Och så vackert skrivet. Måtte du finnas kvar ibland oss länge till, världen kommer att kännas så tom utan dig. Kram från Anna i Borlänge

  SvaraRadera
 6. Underbara Kristian! <3

  SvaraRadera
 7. Äntligen, har väntat så på dessa rader! Tack Kristian att du orkar skriva!

  SvaraRadera
 8. ååå va skönt att du är tillbaks, skriv gärna vad du skulle göra om du fick reda på att du blev friskförklarad.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men please, vad tänkte du när du skrev detta?

   Radera
  2. OMG, säger detsamma!!!?

   Radera
  3. Instämmer. är du full eller? Hur fan kan man skriva så?

   Radera
  4. Du borde skämmas! Fy!

   Radera
  5. Jag tror inte personen som skrev detta menade något illa. Man får aldrig ge upp hoppet. Så länge det finns liv finns det hopp. Jag tror att Kristian har/hade en dröm om att bli frisk annars hade han inte kämpat som han gör. Kärlek till Er alla.

   Radera
  6. Det finns inget elakt bakom frågan utan bara oförstånd! hör samma sak flera ggr i veckan Å jag hörde att du är frisk! frisk? det blir man efter 5 år utan symtom. Snälla söta människan där ute tänk på vad och hur du säger det.
   Kram

   Radera
 9. Tack för att du låter oss få veta, trodde ett tag att vi bara hade väntan på boken framför oss, känns så skönt att läsa ditt inlägg, egoistiskt, absolut, men sååå skönt!!! Hoppas fortfarande på mirakel!!!! Styrkekramar i massor!!!!

  SvaraRadera
 10. ❤Fina jag är så glad att du skrev igen.

  SvaraRadera
 11. Åh äntligen från dig till oss/mig :-)
  Ger dig den godaste, varmaste kram

  SvaraRadera
 12. Ett nytt äventyr väntar och jag tror nog att du är redo för en helt annan värld där ingen smärta existerar. Ingen annan aha-upplevelse är större än det som väntar. Tänk att få lära sig gå och kommunicera på ett helt nytt sätt..och känna lyckan över att verkligen fixa det. Nära o kära lämnas..men tänk på alla nära o kära du får återse. Som de har längtat efter dig!! Du kommer att mottagas av stora famnen..och kärleken kan inte mätas med annat på denna jord. Du har åstadkommit mycket här Kristian..och kommer att forsätta sprida glädje o kärlek även om vi inte ser dig.
  Packa din skolväska...det är NU det skojsiga börjar..
  I mina tankar...always..
  Ninni

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så här vill jag tro vi alla slutar.
   Anja

   Radera
 13. All kärlek och all styrka till dej nu när du behöver det som mest. Kämpa så länge du bara orkar. Sen är det dags för nästa äventyr.
  Kram
  // Helena

  SvaraRadera
 14. Älskade underbara Kristian styrkekramar i massor ♡♡♡ Karin

  SvaraRadera
 15. Du är en stor berättare! Kramar!
  /Hanna

  SvaraRadera
 16. Jag håller med övriga, jag har längtat. Och märker när jag läser texten att jag läser långsamt långsamt, smakar på orden och meningarna, vill inte att det ska ta slut...vill hålla kvar lite till. Det är som en riktigt riktigt bra bok som man inte vill ska ta slut....skillnaden är att detta är verkligheten. Jag vet att jag kommer fattas dig trots att vi aldrig mötts. Underbara du som hör skillnad! Kram Christina

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller med dig, Christina!
   Blev så glad när jag såg ett nytt inlägg, trodde att du gått in i evigheten. Läser också sakta , sakta dina inlägg och kan läsa dem om och om igen. Du har gjort skillnad i mitt liv, Kristian!
   Kramar

   Radera
  2. Håller med er....Kristian du finns i våra tankar varje dag...kollar om och om igen om du skrivit något - tänker på dig och hoppas och önskar att allas våra tankar och kärlek ska hjälpa dig i din kamp. Kärlek till dig <3

   Radera
  3. Håller bara med föregående talare om glädjen att se ett nytt inlägg. Läser långsamt och med vördnad. Stor kram till dig Kristian! Vi håller på dig!

   Radera
 17. Du är så stark som orkar skriva och vilken otroligt rörande beskrivning på din syn av ditt liv och tankar du delar med dig <3! Du har hjärta, sinne, kärlek och Din sanning i det du skriver, KRAM! //Anne A

  SvaraRadera
 18. Åh var glad jag blev då jag fick se att du skrivit ett till inlägg, och som vanligt lika vackert skrivet. Har varit inne varje dag och väntat på ett nytt inlägg, undrat hur du mår och hur du har det. Du finns i mina tankar. <3 Hoppas vi ses på andra sidan nån gång!

  SvaraRadera
 19. Ååå finaste Kristian så underbart o få ett livstecken ifrån dej! Du har berört mej så med din poetiska ådra ingen skriver som du! Du finns i mina tankar dagligen o jag vill inte att de ska ta slut. Jag har följt dej i det tysta ända sedan förra gången du var sjuk. Och du har hjälp mej framåt i min egen sorg då jag nyligen förlorat min sambo hastigt. Du underbara fina människa vi är många som tänker på dej!!! All kärlek o värme till dej!❤. Massa kramar Maria från Falun

  SvaraRadera
 20. Va skönt att höra ifrån dig! Ännu ett stycke.. Så fint skrivet på en samtidigt så väldigt sorlig historia ♡

  SvaraRadera
 21. Kärlek till dig!!
  /Josephine

  SvaraRadera
 22. Carina i V-ås1 mars 2013 kl. 19:53

  Rös till när jag nu öppnade din sida för femtielfte gången. Du är här igen trots din tunga kamp! Du är kvar! Så alldeles underbart att få läsa dina ord igen trots att det gör ont i hjärtat samtidigt. Hur ont ska det då inte göra i ditt... ♥♥♥♥

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis så känns det !!!

   Radera
  2. Håller med...har tittat in varje dag... <3 Kristians starka ord fastnar i sinnet och gör mig lugn...

   Radera
 23. Skönt att höra från dig än en gång! Tänker ofta på dig och skickar varma styrkekramar, Sippan

  SvaraRadera
 24. Äntligen hör vi från dig. Ett efterlängtat inlägg. Du finns hela tiden i mina tankar. Hur har du det? Hur får du hjälp på bästa sätt? Mycket kärlek och värme sänder jag till dig.
  Kram från en tant

  SvaraRadera
 25. Du skriver så vackert och poetiskt. Styrkekramar till dig

  SvaraRadera
 26. Inte ens en grå liten fågel
  som sjunger på grönan kvist
  finns på den andra sidan
  och det tycker jag nog blir trist.

  Inte ens en grå liten fågel
  och aldrig en björk som står vit-
  men den vackraste dag som sommaren ger
  har det hänt att jag längtat dit.

  INTE ENS,Nils Ferlin, Goggles 1938

  Du är alltid kvar här med oss andra
  så länga vi finns kvar här !

  Annika, Annas mamma

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så vackert <3... älskar Nils Ferlin och Kristians dagbok här ser jag som vår tids poesi(blogg) <3! Så närvarande i sin egen livssituation <3...och delar det med alla <3

   Radera
 27. Jag trodde du hade gett dig av. Blir glad fast samtidigt lite beklämd av att du fortfarande måste kämpa. Kärlek.
  Carina

  SvaraRadera
 28. Tack för att du delar med dig av ditt liv!
  Anna-K

  SvaraRadera
 29. Kram från någon som tänker på dig så ofta, så ofta.

  SvaraRadera
 30. Fina Kristian, jag tänker på dig. Kärlek. /Åsa

  SvaraRadera
 31. Underbart att få höra från dej igen! Undrat o undrat! Du är en underbar människa! Du berör mej o många andra så otroligt! Tänker så ofta på dej! Sänder den största o varmaste kramen som finns!

  SvaraRadera
 32. Så glad att se att du skriver men så ledsen att du har det så tungt och jobbigt nu. Tänker på dig varje dag! Kärlek och respekt! Kram /Tina

  SvaraRadera
 33. Vad skönt att höra från dig Kristian!

  Förbeställde din bok igår. Jag hoppas du får vara med och glädjas när den släpps, den kommer bli en succé.

  /Linda

  SvaraRadera
 34. Jaaa! Åh va härligt att du äntligen skriver!Hoppas du läser alla fina kommentarer som skrivits till dig efter förra inlägget! Du gör verkligen skillnad och tänk vad dina texter har betytt för att oss läsare! Jag hoppas och tror att du har många nära och kära runt om dig som kan bära dig nu när det är tungt och jobbigt! Tack för alla fina texter och kloka ord. Stor kram

  SvaraRadera
 35. å, du är där. tänker på dig och har dig med i tankarna hela tiden. vill bara att du ska ha det så bra det går, att du har det varmt och skönt och tryggt. du är modig som ingen annan och berör människor på djupet. hoppas du inser vilken otrolig inverkan du haft på många många. du kommer för evigt leva kvar här bland oss.
  alla världens kramar till dig och de dina.
  var rädd om dig nu!
  lina

  SvaraRadera
 36. Har saknat Dig! Kram My

  SvaraRadera
 37. All kärlek och styrka till dej och dina nära o kära! <3

  SvaraRadera
 38. Tack för att du orkar skriva, du betyder så mycket för många. Jag ryser och fryser när jag läser din text.
  Kram och all kärlek till dig.

  SvaraRadera
 39. Du har verkligen varit saknad,kärlek och respekt till dig du starka fina krigare//Izza.

  SvaraRadera
 40. Älskade Kristian!
  Kram//Lotta

  SvaraRadera
 41. Fridens Liljor Broder. Lär dig aldrig avdelningens nummer.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Näe, lär dig aldrig avdelningens nummer!

   Så skönt att höra ifrån dig - du, och dina ord har saknats mig!

   Fridens liljor, och må dina kameler alltid ha vatten.


   /Ulrica

   Radera
 42. Såg dig i programmet Annas eviga. Jag fattade direkt ett genuint nyfiket intresse för dig Kristian. Jag hoppades att du hade skrivit många böcker - för du har så mycket intressant att berätta! Därför hittade jag hit. Då var jag lyckligt ovetande, för jag missade början av programmet.

  Tack för att du berör som ingen annan!
  Du har gjort mig till en bättre människa!

  Största varmaste kramarna till dig!
  /Linda

  SvaraRadera
 43. Blir så glad när du skriver igen
  har sökt varje dag.
  Kära pojke vad du är duktig,du måste finnas
  kasta ankaret.
  Detta är skrivet av en 84 årig tant
  Styrkekramar i mängd Vitsippan

  SvaraRadera
 44. Som jag har längtat efter detta inlägg!! Är inne flera gånger varje dag o kollar om du skrivit nåt. Blev så glad nu att jag grät redan innan jag började läsa. Älskar dina texter och att du orkar skriva ner dina tankar till oss som läser. All min kärlek till dej, hoppas du känner styrkan vi alla försöker ge dej <3

  /Heléne G

  SvaraRadera
 45. Underbart att höra från dig igen. Styrkekramar!

  SvaraRadera
 46. Åhhhhh...vilken lättnad; du är kvar och ännu en vacker berättelse fick vi läsa. Tack för att du orkade skriva! Så länge det finns liv finns det hopp.

  SvaraRadera
 47. Vilka underbara ord....du skriver bättre & bättre ju närmare du kommer....din rymd, din evighet. Vet du Kristian, att du har gjort så många människors dödsrädsla mer hanterlig och förståelig. Det är därför vi alla älskar dig. Och du kommer för evigt att vara inristad i vårt minne. Att våga tala om så öppet om detta och inte visa någon rädsla, det är stor mod. Kram till dig Maggie

  SvaraRadera
 48. Vackert som vanligt. sorgligt också. Stor kram och hopp om dagar utan smärta.

  Anna Stålberg

  SvaraRadera
 49. Oj, jag har funderat och funderat på hur det kunde tänkas vara med dig och om du ännu fanns i livet eller inte. Jag tänkte att jag gör en uppdatering till på Kristians bloggsida ikväll, men jag hade inga större förhoppningar. Tänk vad vi har saknat dig, och tänk alla tankar som snurrat runt i våra huvuden. Inget blir förstås lättare för dig fördenskull. Känns ändå så bra just nu i denna stund att du är "tillbaka" igen! / JJ

  SvaraRadera
 50. Så skönt att läsa ditt inlägg !! Tack för att du delar med dig, kärlek & kramar till dig. Du berör så många med dina fina ord!

  SvaraRadera
 51. Jag har följt din blogg ett tag, men aldrig skrivit något. Det är inte riktigt min grej att läsa bloggar och än mindre att skriva något, men jag måste.

  Jag är imponerad av din styrka och jag blir rörd av att läsa det du har att berätta. Jag kommer fortsätta att följa din resa.

  Kram/Christina

  SvaraRadera
 52. När jag var på väg hem gick jag in på nätet via mobilen för att se om du hade skrivit. Mitt hjärta skuttade av glädje när jag såg att du skrev. Jag längtade hem så att jag kunde läsa inlägget.
  Jag läste det sakta och läste om det flera gånder.
  Jag vet inte om jag skall känna oro när du skriver "Livet är för de levande. Därför står jag bakom mitt beslut. Bakom samtliga beslut". Jag hoppas att du menar något positivt med det.

  Jag ber fortfarande om mirakel. Jag ber om att du skall leva länge länge till och vara med utgivningen av din bok. Jag beställde din bok för länge sedan. Om du kommer till Göteborg och signerar din bok skall jag köpa fler exemplar.

  Jag hoppas att du är bland nära och kära. Jag önskar dig mycket kärlek och styrka. Många varma hälsningar till dig, dina nära och kära samt till dina vänner. God natt och hopp om vackra drömmar. N.B (Naila)

  SvaraRadera
 53. Du har varit saknad även här. Varje dag är du i mina tankar. Det sägs ju att människans samlade tankekraft det kollektiva medvetandet kan påverka faktiska händelser. Önskar att all den kärlek och medvetenhet som omger dig kunde fungera som healing. Tyvärr tror jag väl inte vi klarar att bota dig men samtidigt kan jag inte tro annat än att vi skapar något tillsammans för framtiden med dig som kärnan.

  SvaraRadera
 54. Jag har letat efter ett inlägg från dig helt maniskt flera flera gånger varje dag. Lättad är jag nu. Kanske fel av mig. Du lider. Jag önskar dig lugn och frid. Kärlek till dig, kämpande människa. Du är fin. Trodde du sagt farväl redan. / Elisabeth

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kan bara säja -ja!! Precis så kände jag oxå.
   Pia

   Radera
  2. Kunde även vara mina ord!

   Radera
  3. Och mina ord...

   Yvonne

   Radera
  4. Kunde vara mina ord med. Underbara Kristian!

   Radera
 55. åhhhhh! efter 100ade gången som jag tittar in på din sida så finns ett nytt inlägg från dig! Underbart!!!!

  SvaraRadera
 56. Dina ord så vackra, mina stockar sig i halsen.
  Styr ditt vinden blåser, sikta mot stjernorna i horisonten. Njut av solen som torkar fukten. Siktas den vita valen i Väster?

  SvaraRadera
 57. Jag har absolut inget jag kan säga som hjälper det allra minsta. Men jag ville säga just det, ändå: Jag har inget att säga. Vi känner inte varandra. Men jag läser och berörs och tänker på dig. Tack för allt du delar med dig av.

  Annika

  SvaraRadera
 58. Här läst här sedan din förra sjukperiod men aldrig skrivit. Dina vackra och sagolika berättelser gör det man själv skriver så fjuttigt och tamt, ingen annan kan skriva så fint som du! Jag läser med beundran dina texter och önskar jag kunna trolla bort din sjukdom såsom din text förtrollar mig! Sköt om dig på denna och din nästa resa! Du kommer göra avtryck var du än hamnar! Tack för att du delar med dig. Stor varm kram till dig <3 Linda

  SvaraRadera
 59. fina,fina du! Tårarna rinner - vilken kämpe du är!

  SvaraRadera
 60. Åhh!! Vilken lättnad att du skriver igen. Jag känner dig inte men du har blivit endel av mitt liv, och jag hoppas varje dag på att du ska skriva något. Varje morgon, varje middag, varje kväll går jag in här för att se om du skrivit något nytt. Jag känner så väl igen landskapet som du så ofta skriver om. Kristian, jag måste bara säga att bilden på dig när du sitter på hästryggen är så otroligt vacker. När jag rider över tunaslätten ska jag tänka på dig. Jag ska tänka att du rider där bredvid på din vackra häst och känner vinden fläkta när vi galopperar över det vackra landskapet. Vi behöver dig i det här livet! Många styrkekramar till dig fina Kristian... /Pia

  SvaraRadera
 61. Tack mitt hjärtebarn!!
  Pia

  SvaraRadera
 62. Man äger sitt eget liv ingen annan ska el får någonsin ta ifrån ens enda verkliga ägodel. Förvalta den bra och du ÄGER den bara själv....

  SvaraRadera
 63. Fina, fina Kristian, jag har suttit här med ditt inlägg länge nu..läste det om och om igen. Tänker på beslutet du har tagit. Det bästa beslutet du kunde ta - vad det är nu är. Mot nya äventyr. Jag önskar att du skulle kunna skriva från din nya hamn, vill höra hur underbart du har det där, inga nålar, smärta, ångest..önskar Dig en färd på lugna vatten dit! Från hela mitt hjärta. //Melinda

  SvaraRadera
 64. För tre dagar somnade min lilla pappa in efter en lång tids sjukdom. Inte var han alls levande på slutet. Din blogg har gett mig stöd och kraft och betydligt mindre ångest inför livets sista kamp. Jag unnar honom frid och tänker att nu går han runt i nästa dimension på sina friska starka ben. Du ska ha tack för orden du ger, ingen är som du. Frid till dig med. Alla kärlek från Anna

  SvaraRadera
 65. Hoppas du får avsluta ditt jordeliv som du själv vill, och på den plats du önskar.
  Följ ditt hjärta!
  Vi ses så småningom.

  SvaraRadera
 66. TACK! Herregud va glad jag blev att du skrivit igen. Tack tack tack. :) mitt hjärta hoppade till av glädje o jag utbryter "ja, äntligen" min sambo frågar vad de e o jag svarar "han har äntligen skrivit igen" (precis som om jag känner dej) han förstår precis vad jag menar o säger "vad skönt".
  Du e efterlängtad!

  SvaraRadera
 67. Jag ser måne,sol och stjärnor mot ett blått himlavalv.
  En fjäril som fladdrar sakta genom regnbågens valv och en stilla, tystlåten vindpust som smeker över landskapet därunder. Några regndroppar som väter jorden och ger livskraft åt växande frö.

  Kristian!
  Som alltid skriver du så ofantligt vackert och ger inspiration oss andra människosjälar.
  Tack för dina ord och alla dina tankar du delar med oss.

  Varma hälsningar av kärleksfullhet och omtanke från Nina.

  SvaraRadera
 68. Stryka och värme till dig Kristian!

  SvaraRadera
 69. Vägsjäl - vilket vackert ord!

  SvaraRadera
 70. Samtidigt som jag är otroligt glad att få läsa dina ord igen så gör det så väldigt ont i hjärtat. Jag vill inte att du ska lida så som du gör. Det enda jag kan göra är att försöka ge dig styrka genom mina tankar.
  Kramar från söderort.

  SvaraRadera
 71. Närmare hundra år efter Dan Andersson föds Dalarnas näste osannolikt begåvade författare.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sant det!! En sannigens författare.. och skriver så bra så man gråter1 <3

   Radera
  2. Håller med där jag..gråter hur jag än försöker låta bli..!

   Radera
  3. Så sant, så sant, om du visste hur stor du kommer bli Kristian! Postumt Årets bok, Årets författare osv om du inte fortfarande är med oss.

   Radera
  4. Jag kan verkligen bara hålla med och jag har läst mycket och ofta av många olika författare.

   Är så imponerad av Kristians sätt att skriva samt hur han tacklar sitt livsöde.

   Har väl aldrig blivit så berörd av någon tidigare på nätet. Knappast IRL heller förresten.

   Kristian Gidlöv är en absolut fantastisk person och författare. Önskar att jag hade en trollstav som kunde fixa mirakel så han finge stanna kvar här på jorden och fortsätta skriva och dela med sig av sin klokhet till oss andra under ett långt liv.

   Varma hälsningar Nina

   Radera
 72. Kristian, jag har inte ord. Du är nog den klokaste människa jag har mött. Din kamp är ofattbar, mer än någon borde behöva utstå. Kampen är din, likaså besluten. Ingen kan klandra dig!
  Vi ses min vän/ Emma

  SvaraRadera
 73. Åh Kristan, va härligt att höra ifrån dig!
  SAKNAT DEJ!
  Kram, eva

  SvaraRadera
 74. på darrande fingrar når jag din blogg och med tårar i ögonen av lättnad läser jag de målande orden att du fortfarande är här....förstår att slutet är nära men vi bär dig hela vägen....
  ihjärtatmitt...

  SvaraRadera
 75. Vackra underbara ord... Underbart att få höra ifrån dig. Jag kan inte förlika att en med aptit på livet inte ska få leva det!

  Kramar i massor

  SvaraRadera
 76. Saknat dig så Kristian!
  Blev både lättad och glad att höra ifrån dig ikväll....
  Tänker på dig mest hela tiden!

  Styrkekramar från Marie

  SvaraRadera
 77. Varje kväll sjunger jag mina barn till sömns:

  Gunga fram min lilla båt.
  Stjärnan leder nog din stråt,
  över bränningar och över skär.
  Över bränningar och över skär.

  Och om båten går i kvav
  på det vilda, vida hav
  ibland bränningar och ibland skär,
  vet nog stjärnan ändå var du är.

  SvaraRadera
 78. Som jag har saknat dig
  En stor kram på dig

  SvaraRadera
 79. Kram till dig Kristian!

  SvaraRadera
 80. Kärlek till dig, tappra Kristian. Jag följer dina strider, varje rond. Jag beundrar dig, ditt mod, din styrka, din förmåga att trollbinda med dina texter. Du har förändrat din omgivning för alltid. Se det. Bär det med dig. Du har fått oss alla att se det lilla, att värdesätta det vi vanligtvis tar för givet. Få har den förmågan. Vi är dig evigt tacksamma.

  SvaraRadera
 81. Jag bara skrek till min man -Kristian är med fortfarande !!!
  Han svarade med ett glatt vad skönt fast han aldrig läst din blogg.
  Du är helt underbar!!! Kram!!!

  SvaraRadera
 82. Precious Kristian, you can’t imagine what a relieve it is to see a new post from you. I‘ve been so terribly worried. Thank you so much for still finding the strength and the desire to share your thoughts and dreams, feelings and worries. It breaks my heart that you are suffering so much. But it seems that you have reached a rather good place mentally. On the one hand, the fighter in you is desperately hanging on to life and all that you can possibly squeeze out of it still. But at the same time there is a curiousity growing, about what will be awaiting you when you eventually will have to leave this place. I wish from the bottom of my heart that it will be just as you envisioned! Much love and peace and calm to you my dear! You’re constantly in my thoughts. Warm hugs, Sylvia

  SvaraRadera
 83. Jag har saknat dig. Finaste Kristian, jag kan inte göra mycket mer än att skriva här och tänka på dig. Kämpe.

  SvaraRadera
 84. Så otroligt skönt att få detta livstecken från dig! <3
  Tårar även denna gång men nu är det glädjetårar över att du fortfarande hänger med du tappre riddare!

  Massor med kärlek & omtanke till dej

  /M

  SvaraRadera
 85. Tack <3 <3 <3

  //Maddie

  SvaraRadera
 86. Tack Kristian för Dina ord som är så efterlängtade! Tänker på Dig varje dag.
  Kram
  Anna

  SvaraRadera
 87. Faan vad du skräms! Trodde ju att du packat ihop, tagit ner skylten, gone fishing...you name it!! Till min stora glädje finns ännu ett inlägg! Förstår att du kämpar hårt! Kram till dig! Malin

  SvaraRadera
 88. Åh fan, du lever! Tack gud!

  SvaraRadera
 89. Många gånger på en dag tänker jag på dig och kikar in här ofta. Hoppet började sakta svikta om att du var kvar här hos oss i världen.
  Vilken sten som lyftes från mitt bröst när jag såg ditt inlägg.
  Ack om du visste som du berör.
  En mästerlig kung av ord är du. Masterpiece!

  SvaraRadera
 90. Varmt tack Kristian för att du berikat mitt liv under många månader nu. Du har fått mig att gråta, känna den djupaste av lycka för mina två underbara barn och uppskatta det lilla här i livet.
  Jag är också ursprungligen från Borlänge och dina inlägg har även väckt både smärtsamma och vackra minnen från barndomen. Tack du fina underbara människa för dina poetiska, berörande och livsviktiga texter!
  Jag kommer att köpa och läsa din bok om och om igen, för att påminna mig om dina livsråd.

  SvaraRadera
 91. Fina fina du! En lättnad att läsa mer av dina fantastiska och bindande texter. Hoppas på mirakel. Du behövs!
  Tänker på dej varje dag. Kärlek!

  SvaraRadera
 92. Jaaa äntligen!!!! Jag har gått in och kollat varenda dag och verkligen hoppats på ett nytt inlägg! Tusen tack för att du tar dig tid för att skriva och tack för att du finns! Du har verkligen fått mig att tänka till och uppskatta livet så mkt! Massa styrke kramar till dig och snälla snälla snälla fortsätt och kämpa!!! <3 /Ida

  SvaraRadera
 93. Åh vad fantastisk att få höra ifrån dig. Tänker på dig ofta och har saknat dig. Sänder dig massor av kramar och all kärlek till dig finaste Kristian!

  SvaraRadera
 94. Åh vad underbart att få läsa dina rader igen. Känner dej inte men du berör på djupet av mitt hjärta . Finaste Kristian <3

  SvaraRadera
 95. Vi står på stranden och ser skeppet lägga ut, vi säger till varandra: nu åker dom...
  På andra sidan havet står andra och ser skeppet komma, de säger: Nu kommer dom!

  SvaraRadera
 96. Har kollat bloggen flera ggr varje dag och blir så glad när jag ser att du har uppdaterat!
  Tänker på dig! <3

  Hanna

  SvaraRadera
 97. The down easter Alexa är en fin låt av Billy Joel.
  Jag blev så lättad när jag läste ditt inlägg i dag Kristian!
  Jag kan inte säga annat än att tårarna rinner ned för mina kinder i bussen på vägen hem och jag struntar i vem som ser. Lättnad och sorg på samma gång. Försiktig kram till dig // Anna J-O

  SvaraRadera
 98. Jag undrar Kristian, om du läser (orkar läsa) alla dessa inlägg? Alla skriver vi liknande, alla är vi lättade, alla beundrar vi dig och alla ser dig som den lilla ljusglimt du är.

  Är det något man, i livets slutskede, kan få ångest över så är det över frågorna: Har jag levt livet till fullo? Har jag lämnat mina fotavtryck någonstans så jag blir ihågkommen för den jag var? Kunde jag gjort något annorlunda?

  Jag tror att du har levt, du har älskat och blivit älskad. Ihågkommen lär du bli för dina texter och din kamp. Cancern ger dig inte många valmöjligheter. Jag önskar att du hade haft valmöjligheter.

  Jag hoppas att du, Kristian, känner dig till freds med det liv du haft och de ting som du fått uträttat på jorden, och över de du älskat (älskar) och de som älskat (älskar) dig.

  Hoppas du känner frid i själen...

  /Theres

  SvaraRadera
 99. Allt gott till dig.

  SvaraRadera
 100. Åh, trodde knappast att det var sant! Ännu ett förunderligt vackert, berörande inlägg. Vet inte hur många gånger jag tittat in här. Hade nästan givit upp hoppet att få läsa nån mer text av dig. Tack kära du!!! Men mitt hjärta blöder för jag förstår hur kämpigt du måste ha det.

  SvaraRadera
 101. Kristian kristian! Jag har nästan hållit andan hela tiden.
  Tankar till dig från mig "Gunsan" om många många många många fler blogginlägg från dig. Vilken kämpe du är - käre vän som jag inte fysiskt har träffat.

  SvaraRadera
 102. Kristian! Du är en sann krigare!!!! och som sådan kommer Du att bli ihågkommen. Du förmedlar så mycket visdom om livet och hur det borde vara till så många trots Din ungdom. Jag hoppas Du hänger med länge än. Styrka och kramar till Dig och de Dina./Marina

  SvaraRadera
 103. Tack för ditt inlägg. Har blivit beroende av att läsa, men bara om du orkar. Kärlek och respekt till dig. Camilla

  SvaraRadera
 104. Alltså..Kristian..jag ÄLSKAR ditt sätt att uttrycka dig för Du ger så mycket! Du finns här för många människor som vill ge dig styrkekramar, dikter och som gråter av dina uppdateringar...så kram till Dig och ALLA här...Du är den bästa journalisten/POETEN här över tider här och nu!!My best love to you..<3..och jag menar det..önskar jag kunde ta ett "trollspö" som min son sade när han var 4 år..då skulle jag trolla!!

  SvaraRadera
 105. Kan inte föreställa mig, vill inte föreställa mig... Önskar att det fanns mirakel, att det fanns ett botemedel. Jag gråter av din text, som svider i själen och är så vacker och hemsk på samma gång. Du är en stark stjärna som lyser och alltid kommer att lysa för oss, kommer att köpa din bok och sprida den vidare till vänner och kära.

  SvaraRadera
 106. Hjärtat stannade i bröstet när även jag gick in på bloggen. Vad kommer det att stå när jag fick se att du skrivit nåt. Vilken styrka att du orkar skriva. Tacksam även om det är egoistiskt. Kärlek och styrka till dig finaste Kristian/Maria

  SvaraRadera
 107. Finaste Kristian! Glädjen över att du finns och skriver gör mig glad. Sorgen över att du har det så jobbigt smärtar djupt i hjärtat. Tänker mycket på dig och ber. Kärlek, kraft och varma kramar till dig./Marianne

  SvaraRadera
 108. Mina tankar går till dig allt som oftast. Du skriver så oerhört fint och gripande, all kärlek till dig !! <3 Kram / Monica i Falun

  SvaraRadera
 109. Jag har saknat dig! Kram Frida

  SvaraRadera
 110. Älskling, brinn med mörka ögon - Sluta aldrig älskling, brinn!

  SvaraRadera
 111. Kristian, vad skönt att höra ifrån dig! <3 <3 <3 Kämpar med dig!

  SvaraRadera
 112. Jag vet inte vart jag är på väg..och ej heller vart din resa kommer sluta..men jag är övertygad om att du och även jag själv kommer bli tagna i hand av HONOM..han själv..bara en känsla som kom och som kommer försvinna lika fort..men jag tog den till mig och vill skicka vidare den till dig och alla som kämpar..de i det tysta och även de som hörs..sköt om dig Kristian !!!


  Mathias Pettersson ( PetterM ) på poeter.se

  SvaraRadera
 113. Tack för att du skriver till oss/mig, Kristian! Jag tänker på dig,känner med dig och vill dig allt väl! Underverk sker, om inte här så dit vi kommer när vi lämnar detta. All Kärlek och kraft till dig! <3 <3 <3

  SvaraRadera
 114. Vill bara meddela att jag har bestämt mig för att aldrig mer bråka om pengar.

  SvaraRadera
 115. Blir som inkapslad i ögonblicket här av all denna kärlek från alla anonyma till dig Kristian. Och hoppas den når dig om så bara små smulor av den...
  Och tänker på din resa, hur du färdas med öppna ögon och vill tro att det är styrka.
  Ja, vad väntar där framme?
  Vi kommer vi med, alla vi anonyma här, en del snart och andra senare. Du gör inte resan ensam, vi ansluter så småningom, men till vad...
  Inatt känns det så stark att all denna kärlek inte är för inte. Att all denna kärlek är livets essens. De öppna ögonen och kärleken känns som den röda tråden som leder rätt.
  Det strömmar kärlek i nattens kosmos tack vare din ord. Och det känns stort, stort som livet självt.
  Tänker och önskar att få kapsla in din resa med all denna värme från alla oss anonyma.
  Kram fr Peian
  SvaraRadera
 116. Stora kramar skönt att läsa ett inlägg från dig började bli orolig. Massa stryke kramar // M

  SvaraRadera
 117. ....hoppas du inser hur stor skillnad dina ord gör i människors liv....det är få förunnat att kunna beröra så.

  SvaraRadera
 118. Du är på riktigt!

  SvaraRadera
 119. Om du vill så följer jag med dig..Inte för nåt annat än ett krångligt resesällskap. Med krångligt menar jag inget annat än mig själv..Jag är krånglig och jag behöver sällskap.
  Tar du med den vackra hästen så tar jag nybakade kanelbullar..?
  Eller Pitepalt..Pitepalt är bra.Det står man sig länge på. Å länge ska det vara nu, eller hur?
  Kram

  SvaraRadera
 120. Åh, du är här igen.
  Jag trodde du var död.
  Andas ut.
  Snälla, snälla du. Säg att du valt någon att berätta för oss när du inte orkar mer, när du tagit slut.
  När du dött.
  Säg att någon kommer att berätta det för oss.

  All ödmjukhet och värme till dig.

  \ Bodil

  SvaraRadera
 121. Du är kvar!!!!! All kärlek till dig.

  SvaraRadera
 122. Kramar från Borås

  SvaraRadera
 123. Ja, Livet är för de levande. Och vi är många som står bakom dina beslut...Bakom samtliga! Vi är många som önskade att du inte behövde ta de besluten! Du har väkt upp många känslor, många tankar! Du är en del av mitt hjärta! <3 Mycket värme till dej o de dina!

  SvaraRadera
 124. Kristian, du är enastående. All kärlek till dig och tack för att du delar din visdom.
  kram Rebecka

  SvaraRadera
 125. Så glad att "höra" din röst!!! Tack för att och allt du skriver.

  SvaraRadera
 126. K,

  Tack for texten och paminnelsen om att leva i nuet utan att planera framtiden.

  Kram,

  L

  SvaraRadera
 127. Som alla andra vårdar jag dina ord, vart enda ett, med ödmjukt öga och varsam tanke. Du ger oss din text, dina tankar, dina upplevelser ...mitt i din kamp - fortsätter du att GE oss! Du är i sanning en stor själ -tack ( jag har också väntat) Kram på dig!

  SvaraRadera
 128. "beroende av berättelser" detta inlägg en så underbar berättelse. Jag blir beroende av dina liknelser de hjälper mig förstå mig lite till.. vad är hemma vad är borta och för vem? livet är så sant för de levande men vad är det att leva och för vem? Att du delar med dig och att förmågan att berätta finns med genom kampen mot gifterna, det är kärlek i det. Fasen vad bra du är. Känslan är blå. Havet och tankens kraft är mig till synes obegränsad.

  SvaraRadera
 129. Vet inte hur många gånger jag har varit in och kollat om det kommit något nytt inlägg. Och äntligen hade det kommit. Lika underbart skrivet som alla de andra. Du skriver så jag ryser i hela kroppen, och tårarna rinner. Jag önskar dig styrka att fatta dina beslut, och jag önskar dig massor av kärlek.

  SvaraRadera
 130. Som vanligt är det du som ger mig hopp, mot alla odds. För vad har inte jag som du skulle vilja ha; livet !! Läser och gråter. Gråter och läser. Varm kram från Småland.

  SvaraRadera
 131. Har hälsat på dej här flera ggr om dan,för att se om du var med oss. Så äntligen ett livstecken. Tack för att du orkar. Tack för att vi får följa dej ännu.
  Styrke kramar

  SvaraRadera
 132. Så många vi är som skulle vilja kasta ut livbojen och dra upp dig från djupet! Måtte du få all smärtlindring som finns att tillgå. Varm kram från Alsterns dal!

  SvaraRadera
 133. Kärlek och värme till dig du starka människa <3

  SvaraRadera
 134. Stackare ! Fattar inte att du orkar skriva också. Men det är nog ditt sätt att skingra tankarna :( Skulle vilja hålla om dig ,blir så ledsen varje gång jag kommer till din sida . Älskade Du ,vad jag tycker att livet är orättvis.Kramar dig hård Johanna....

  SvaraRadera
 135. Dansade för dig på Munchenbryggeriet igår.
  Älskar att dansa.
  Vi ses på andra sidan.

  SvaraRadera
 136. Beautiful,absolut beautiful,älskar ditt bildspråk!!

  SvaraRadera
 137. Tack för ytterligare ett tänkvärt inlägg. Trodde du lämnat den här världen då du inte skrivit på ett tag. Det är gastkramande att läsa vad du skriver. Det går verkligen rakt in i det innersta av mitt väsen.

  SvaraRadera
 138. Kristian!
  Det är klart att du själv bestämmer hur du vill leva, innan detta livet tar slut. Och få det så drägligt som det går. Jag förstår dig verkligen!

  Kram
  //lisa

  SvaraRadera
 139. Jag är glad över att du forfarande finns här!
  Min syster gick vidare när hon var 19år. Efter att hon dött så forsatte jag att träffa henne i mina drömmar. Nästan varje natt i ca en månad träffades vi i en bergsal, i salen fanns två stolar mittmot varandra där vi satt. En natt så sa min syster att vi inte kunde fortsätta att träffas, att hon måste vidare. Jag vaknade av att jag grät.Vi har inte träffats sedan dess och det är 12år sedan. I dag är jag glad och tacksam över dessa träffar,att hon var hos mig när det gjorde så ont att jag ville krypa ur skinnet.Saknaden är fortfarande stor och det gör ont MEN jag vet att hon finns någonstans och det hjälper mig. Jag är övertygad om att döden inte är slutet, det är början till någonting annat som vi som är kvar inte har tillträde till ännu. Fick en gång en dikt som jag tycker mycket om:
  Death is nothing at all
  I have only slipped away into the next room
  I am I and you are you
  Whatever we were to each other
  That we are still
  Call me by my old familiar name
  Speak to me in the easy way you always used
  Put no difference into your tone
  Wear no forced air of solemnity or sorrow
  Laugh as we always laughed
  At the little jokes we always enjoyed together
  Play, smile, think of me, pray for me
  Let my name be ever the household word that it always was
  Let it be spoken without effort
  Without the ghost of a shadow in it
  Life means all that it ever meant
  It is the same as it ever was
  There is absolute unbroken continuity
  What is death but a negligible accident?
  Why should I be out of mind
  Because I am out of sight?
  I am waiting for you for an interval
  Somewhere very near
  Just around the corner
  All is well.
  Nothing is past; nothing is lost
  One brief moment and all will be as it was before
  How we shall laugh at the trouble of parting when we meet again!

  (Canon Henry Scott- Holland 1847-1918)
  Många kramar till dig och din familj

  SvaraRadera
 140. Har aldrig skrivit här förr men känner att jag måste göra det nu. Har följt din blogg en längre tid och beundrar din förmåga att kunna uttrycka dig som du gör i skrift. Jag följer bara några få bloggar och det som har fått mig att hänga kvar vid dem, är att de har något viktigt att säga samt att språket är fängslande och välskrivet. De senaste 2 åren har 2 unga personer i min närhet gått bort i cancer. Det har fått mig att omvärdera saker i mitt liv och att försöka ta vara på dagen och njuta här och nu. Din blogg har fått mig att tänka till ytterligare. Tack för att du delar med dig. All styrka och många kramar till dig!

  SvaraRadera
 141. Hej Kristian. Så ledsen om du har det jobbigt och ont. Men, måste säga, vilken glädjeboost att höra från dig igen!!!
  Massa kramar! Karin

  SvaraRadera
 142. Massa varma kramar till dig Kristian <3 <3 <3

  SvaraRadera
 143. Lika fantastiskt skrivet som alltid. <3

  SvaraRadera
 144. ♥♥♥
  en Farmor

  SvaraRadera
 145. Åhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh,.,.,Äntliiiiiiiiiiiiiiiiiiigen ett livstecken,.,.,Sååååååååååååååå GLAAAAD för det,.,.det e dt bästa på hela dan,.,.o få läsa dina rader,.,.,.o samtidigt så FRUKTANSVÄRT SORGLIGT,.,.ja tänker på dig o DIN familj,.,din mamma,.,din lilla mamma,.,.,va hon ska va lessen,.,.o pappa,.lilla pappa,,,.nu gråter jag,.,.o samtidigt så e det med stor VÖRDNAD ja tänker på DIG o DIN familj,.,lille vän,.,.,ja önskar verkligen ditt förlopp gick att ÄNDRA,.,ba,. POFFA,.,.,så där,.,BORTA.,..,kram(andlig sådan),Tant G

  SvaraRadera
 146. Tänker på dig ofta. Du berör mig så otroligt mycket. Jag önskar dig allt gott. Kram ♥

  SvaraRadera
 147. When you ain’t got nothing, you got nothing to loose.

  Finns det liv på jorden???
  Vi frågar oss alltid om det finns liv därute...men borde kanske fråga om det finns liv på jorden.

  Jag är inte så säker på det

  Lidande finns på jorden, det vet vi alla...tyvärr...men liv????

  When you ain’t got nothing, you got nothing to loose.

  Den raden säger mycket...nästan allt

  SvaraRadera
 148. Massor av kärlek till dig och din familj. ❤

  SvaraRadera
 149. Gripande och vackert skrivet.
  Kram Elli

  SvaraRadera
 150. Finaste Kristian

  Din smärta är så påtaglig att skärmen vibrerar, kampen som inte kan vinnas lägger sig i min mage och bränner av sorg. För dig.

  När vi inte längre har ett liv är det inte längre värt att kämpa för. Livet i sig är inte heligt, bara det vi fyller det med. Vad vi än tror händer när vi går härifrån finns ett slut på lidandet och en begynnande frid.

  Att hålla döden i handen ger frid, att veta att valet är mitt gör mig trygg.

  Vilka beslut du än fattar är rätt, för dig
  Kärleken från dina närmaste, oss, universum gör dig stark att genomföra dem när det är dags.

  Kärlek o styrka
  M

  SvaraRadera
 151. <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 jag ber för dig att du ska vara omhuldad av en kärlek som övervinner allt, att din kropp är skyddad av tryggheten, jag önskar allt gott till dig, jag känner med dig så otroligt mycket <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3

  SvaraRadera
 152. Tack för att du finns!
  Massor av kramar fr en mormor i småland

  SvaraRadera
 153. Åååå...där är du ju, vad glad jag blir =)

  Vad skönt det är att få läsa några rader från härliga fantastiska dig.
  Du har blivit som en positiv "drog" för mig där dina vackra ord går direkt in i mitt djupaste jag och verkligen tar fäste.
  Vill bara påminna dig om att du är underbar och den modigaste man som existerar i vårt Universum.

  Jag önskar dig en så fantastisk dag som du bara kan ha.
  Många kramar till dig. <3<3<3

  SvaraRadera
 154. Ryser i hela kroppen. Plågsamt att läsa men kan inte låta bli, då du skriver så bra. Bättre än de flesta erkända författarna. Du berör verkligen. Känns som pilar i hjärtat. Känner mig helt maktlös.
  Alla mina tankar till dig.

  Försiktiga kramar till dig älskade Kristian!  SvaraRadera
 155. <3<3<3<3<3<3<3<3<3<3<3<3<3<3<3<3<3<3<3<3<3<3<3<3<3<3<3<3<3

  SvaraRadera
 156. Så glad att du skrev igen men samtidigt så ledsen att du har det så svårt .Kram till dig och dina nära/Susan.

  SvaraRadera
 157. Tack för att du skriver <3

  SvaraRadera
 158. Glöm aldrig vad du kommit att betyda för oss hundratals som läser dina ord. Vi som blivit påminda om hur värdefullt livet är. Vi som tar oss mer tid nu för våra vänner och som säger "jag älskar dig" lite oftare än förut. Tack för att du får oss att tänka på saker som man tidigare tagit för givet. Tack för att du vågar tala om det som är svårt. Jag önskar verkligen att det hade sluppit vara du som måste lämna oss. Du har så otroligt mycket mer att ge!

  SvaraRadera
 159. Du skriver litet gåtfullt och i liknelser och ibland förstår man inte på en gång att det är dig själv det handlar om.
  Jag är så glad att du är tillbaka och att du fortfarande orkar delge oss din tankar.
  Kram alice

  SvaraRadera
 160. Underbara ord Kristian, du orkar ännu föda oss med dina vackra tankar. Tack min vän.
  Styrkekramar i massor.
  Susanne.L

  SvaraRadera
 161. Men där är du ju, fina du. Jag kollar varje dag för att få läsa dina fina brev.Dina ord gör lite ont, men ger ochså ett stort hopp och nyfikenhet för vägen vi alla ska vandra en dag. Många varma kramar till dej du fina pojk / Nina

  SvaraRadera
 162. Wow, jag tror inte att jag riktigt har förstått vad det är att skriva vackert, förrän nu. När jag läst dina inlägg känns det som om du lämnar mig med en så harmonisk och tillfreds känsla, även om det du skriver om egentligen har en så mörk grund. Du berör Kristian. Oerhört mycket ska du veta. Tack.

  SvaraRadera
 163. Kramar till dig du är underbar/M.G

  SvaraRadera
 164. Jag tänker ofta på dig! Många kramar!!

  SvaraRadera