torsdag 20 oktober 2011

En annan station längs vägen

Frosten har bitit ett grepp om Dalarna, men det senaste dygnet har skämt bort mig med värme. I hagarna står hästarna med böjda huvuden. På åkrarna sover gässen och svanarna samlade. Jag och mamma sitter på tåget mot Stockholm. Mot mötet på Huddinge sjukhus, för att i bästa fall få en fingervisning om åt vilket håll den här processen är på väg. Vi åker mot förhoppningen. Framtiden.

I går var det dags för min föreläsning. Strax innan var jag lite darrig, men aldrig direkt nervös. Jag hade förberett mig noga. Tagit uppgiften på allvar. Så det var med hyfsat lugna steg jag klev ut på scenen i mina drömmars stad. Och publiken var större än vad jag hoppats på. Jag trivdes. Helt klart. Så jag berättade om hur allt började, om det motsägelsefulla i den här sjukdomen. Om rovdjursfrossan. Jag talade om hur jag förberedde mig på att dö, om min systers brev. Om vägen tillbaka. Och om Bobby Fischer.

Jag såg nyligen dokumentären Bobby Fischer against the world, om underbarnet och bråkstaken med samma namn. Det var en sevärd historia. Ett naket porträtt, smärtsamt ärligt. Amerikanen Fischer lyckades med konststycket att bli något av en superhjälte och en rockstjärna, trots att han ägnade sig åt något så långsamt och till synes osexigt som schack. Men det skulle visa sig att Bobby Fischer inte trivdes så bra i det mediala rampljuset. Rättare sagt så vantrivdes han, och i hans huvud försiggick ett inferno, ett kaos som skulle bli allt värre. Han gjorde det ena märkliga uttalandet efter det andra. Han var provokativ, för att uttrycka det milt, och gjorde utspel som på alla sätt stred mot hans eget judiska påbrå. Till slut ville ingen ta i Bobby Fischer, inte ens med tång, men han fick en fristad på Island. Och precis som jag drabbades han av cancer. Men på grund av sina uttalanden och sin omedgörliga personlighet fanns ingen vid hans sida. Det måste ha varit rysligt ensamt. Att försöka rida ut en sådan storm på egen hand. Strax innan han dog sade han till en av sköterskorna: ”nothing is as healing as the human touch”. Och jag förstår honom. För trots medicinerna, behandlingarna och operationen, så inbillar jag mig att jag inte hade lyckats ta mig så här långt om det inte varit för den värme och kärlek som människor i min närhet har visat mig. Det kommer jag alltid att vara tacksam över.

Om ett par timmar vet jag – förhoppningsvis – vad dessa krafter tillsammans har åstadkommit. Operationen. Behandlingarna. Medicinen. Den mänskliga närheten. Jag sätter mitt hopp till dessa fyra beståndsdelar, men bär med mig det sista i bröstet, i hjärtats alla kvarvarande slag.

24 kommentarer:

  1. *håller tummarna för dig*

    SvaraRadera
  2. Håller tummarna för dig och jag hoppas att du får ett svar som ger dig ljus i framtiden. Kram från Yvonne

    SvaraRadera
  3. Håller tummar och tår för dig!

    SvaraRadera
  4. håller tummarna för dig.

    SvaraRadera
  5. Tänker på dig... och sänder all värme... styrka... kraft och tro... för nu och tid i framtid
    Kram

    SvaraRadera
  6. Jag tycker att du skriver jättebra, och jag läser din blogg varje gång du varit inne och skrivit. Jag läser till specialiserad undersköterska i cancervård.Lycka till idag.

    SvaraRadera
  7. Tack för igår, det var så himla fint, och du var så fin.
    Alla håller tummarna för dig Kristian, hoppas det tar slut snart.
    Tack för en fin föreläsning, för en inspirerande blogg och för ord som verkligen berör. Och tack för att du är du, det gör du så bra.
    Kram!

    SvaraRadera
  8. håller tummarna för dig kristian!
    var på föreläsningen igår, du är galet inspirerande, du är mänsklig och det är så fint att du vill dela med dig, keep up the good work! kram och lycka till!

    SvaraRadera
  9. "I hjärtats alla kvarvarande slag" så fint...du är en riktig poet. Håller tummarna för dej.

    SvaraRadera
  10. All kraft o kärlek till dig !!

    SvaraRadera
  11. Tänker på dig och skickar styrkekramar till dig.


    Kram från en tant.

    SvaraRadera
  12. Nu har timmar gått... hoppas att du har fått ett bra besked...!

    SvaraRadera
  13. Hoppas av hela mitt hjärta att det gått bra för Dej idag !

    SvaraRadera
  14. Varmt lycka till.. du finns med i mina tankar..

    SvaraRadera
  15. Jag hoppas att du firar för att allt gått din väg! Kram!!

    SvaraRadera
  16. Vi är många som håller tummarna och andan för dig idag, men jag hoppas och tror att allt är bra och att du har många hjärtslag och trumslag framför dig och att nästa år blir en hel räcka underbara dagar som helt och fullt kan kompensera din förlorade vår och sommar. Och att denna dag är en dag att korka upp lite champagne. kramar

    SvaraRadera
  17. Fy fabian vilken pärs du går igenom..

    Håller båd tummar och tår för att du ska få höra det du vill höra och inget annat men även om du nu får höra det där andra som du inte ville höra så kommer du fixa det här ändå..

    Fast på kanske ett lite annorlundare sätt och vis

    Din blogg är tammerackarns nätets allra mest välskrivna utan konkurrens

    Det vore synd och skam om inte du fick fylla år massa gånger till och sen där när rynkorna börjar komma och de grå stråna på knoppen blir fler än de med färg i så, ja då skulle det inte förvåna mig ett dugg om du får stega dig fram och skaka tass med Vickan som då blivit drottning för att från henne ta emot Nobelpriset i Litteratur

    Ja så får det allt bli!

    Grattis till det, i förskott och kom ihåg vem som gissade detta först sen när det väl är dax ;)

    SvaraRadera
  18. Nobelpriset i litteratur och i trumspel om det finns något!

    SvaraRadera
  19. Hoppas du har fått ett bra besked, tänker på dig.

    SvaraRadera
  20. Tusen Tack för ditt berättande i går..att du delar med dig av din resa..det berör långt in i själen...å din fina mamma som också va med ...med eran styrka och kärlek så kan inte detta gå annat än bra...du har så mycket att göra kvar..sprida dina ord och dina berättelser och din musik !! Sänder kraft och styrka till dig !!

    SvaraRadera
  21. Hoppas att det har gått bra idag. / JJ

    SvaraRadera
  22. Håller tummarna att allt ska gå bra!

    SvaraRadera
  23. Håller tummarna för dig och hoppas att du får ett bra besked! Styrkekramar

    SvaraRadera
  24. Jag hur du integrerat Bobby Fischer i hela artikeln, sanningen gör du på ett mycket professionellt sätt.

    SvaraRadera