tisdag 23 augusti 2011

Försäkringskansern

Och så en dag stod den där, den nya motståndaren. Alldeles framför mig: en ny sorts fiende. Jag har hört talas om den. Många gånger. Berättelser som balanserat mellan mardröm och verklighet. För kunde de verkligen vara sanna, skrönorna som har viskats och skrikits om Försäkringskassan?

Ja. Det var de. Plötsligt värderas min sjukdom till hur mycket pengar jag tjänade innan behandlingen gjorde mig oförmögen att arbeta. Mina hittills 166 dagar som sparkats ihjäl av cancern är nu en summa, ett antal kronor som beslutats av en utredning. En utredning som krävt mina fullständiga deklarationer från 2006 och framåt, som krävt arbetsgivarintyg från alla anställningar jag haft sedan samma år, som krävt att få blanketter ifyllda om bland annat beräknad årsinkomst för 2011, antal arbetstimmar per vecka och karensdagar. Och jag kan inte låta bli att fundera på om allt detta verkligen kan vara nödvändigt. Men vad jag tycker spelar ingen roll när Försäkringskassan utreder.

Till saken hör att jag under de senaste åren haft en enskild firma. En firma som jag enligt svensk lagstiftning kan göra vissa avdrag för när jag deklarerar. Den här situationen är inte på något sätt unik med mig. Många enskilda företagare använder sig av liknande avdrag – för att de har rätt att göra det. Småföretagare som jag har pratat med säger samma sak: att tvingas till sjukskrivning skulle innebära ekonomisk katastrof. Försäkringskassan stirrar sig blind på den deklarerade inkomsten. Att som småföretagare bli sjuk i Sverige kan mycket väl bli nådastöten för verksamheter som redan kämpar för att klara livhanken.

Och det beslut som Försäkringskassan kommer fram till tolkar jag som värdemätaren för den tid av mitt liv som går förlorad. För den smärta som min cancer orsakar. Missförstå mig rätt. Jag är inte ute efter att bli ekonomiskt oberoende. Men min sjukdom idag är alltså enligt Försäkringskassan inte svårare att hantera än med hjälp av storleken på den plånbok jag hade innan jag blev drabbad. Kalla mig vad som helst, men plötsligt vet jag inte vad som är mest påfrestande: cancern eller Försäkringskassan? Däremot vet jag att mitt val att bli enskild företagare, och att jag därefter haft den dåliga smaken att drabbas av cancer, är den sämsta idén jag någonsin förverkligat.

Jag har tagit mig igenom cellgiftsbehandlingar och en omfattande operation. Men matchen mot Försäkringskassan kan gott och väl bli den som slutligen sänker mig. Den som fick mig att börja arbeta när hela kroppen och varenda beståndsdel av min varelse skrek nej. Det här kan bli det som tvingar mig att sälja allt jag äger. Som får mig att vända upp och ned på soptunnor i jakt på burkar att panta, för i det här samhället har jag som sjuk tydligen inte råd att leva.

Tack, Försäkringskassan. Tack för omtanken, den tid ni tar er. Och tack för er förmåga att förstå hur det är att leva med en svår sjukdom. Det drabbade Sverige är utsatt för ett allvarligt hot. Det har en revolver i sin mun. Och det är du, Försäkringskassan, som har fingret på avtryckaren.

49 kommentarer:

 1. Det är ju så att man måste vara frisk för att orka vara sjuk i dagens Sverige. Kampen mot Försäkringskassan tar mer ork än vad man kan uppbringa som sjuk. Men forsätt kämpa mot din sjukdom i första hand och F-kassan i andra hand.

  SvaraRadera
 2. Jag vet!! Har haft de där dusterna med dom själv och man straffas för att varit driftig och försöka klara sig själv och driva eget!
  Önskar dej iaf lycka till!!

  SvaraRadera
 3. Min handläggare frågade mig varför jag inte kunde arbeta. Jag tänkte att, vet människan inte att jag har cancer? Men det visste hon.

  Det värsta med Försäkringskassan är att de liksom ska vara till för oss medborgare, men att de ägnar all sin tid åt att försöka dela ut så LITE ersättning som möjligt.

  FK arbetar på uppdrag av Riksdag och Regering och enligt de lagar och regler som de bestämmer. Däremot avgör de ju själva precis hur otrevliga, opsykologiska och ohjälpsamma de ska vara. De historierna hör man om dagligen.

  Vi förtjänar att bli behandlade med värdighet av en myndighet som finns till för vår skull.

  Lycka till, Kristian.

  Kram

  /Åsa

  SvaraRadera
 4. Alla som drabbas av en sjukdom borde få ha en företrädare för diskutioner med myndigheter. Det är inte normalt att den sjuka ska ta den här dusten. Det borde ju vara mer rimligt att koncentrera sig på att hålla sig vid liv och kanske återfå sitt liv. Lycka till med kampen mot fk. Kram från en som har en mamma som dog av cancer förra året och som också hade många duster med fk.

  SvaraRadera
 5. Visst är det hemskt. Men egentligen är det inte Försäkringskassan fel, dom gör bara vad regeringen säger till dom att göra..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det vanliga svaret man får! Bli politiker om du vill ändra på något som gått fel - Ha, ha!!

   Radera
 6. Usch och fy. Man kan ju tycka att du skulle få bli lämnad att slåss mot din sjukdom ifred.
  Jävla idioter. Ibland skäms man verkligen för att bo här.

  Tappa inte hoppet Kristian, allt kommer att gå bra för dig. Och skulle det inte göra det (fast det kommer det att göra) är du mer än välkommen att panta dina burkar i min butik, det vore en ära för mig.

  Största kramen. Kämpa på vännen!

  SvaraRadera
 7. Visst är väl Försäkringskassan egentligen ett försäkringsbolag som alla arbetande betalar in avgift till? Visst ska väl ett försäkringsbolag betala ut ersättning vid försäkringsfall? Visst ska väl ett överskott i ett försäkringsbolag inte användas i en helt annan verksamhet? Visst är väl skattesänkningar något helt annat än sjukersättning?
  Jag önskar dig all kraft i din kamp Kristian.

  SvaraRadera
 8. Ja, det är som de säger: Man måste vara frisk och stark för att vara sjuk så man kan fajtas med både sjukvården och försäkringskassan. Som enskild företagare bör man alltid ha en privat sjuk- och olycksförsäkring. Det är ju lite sent påtänkt för dig nu... Jag är egenföretagare och brukar aldrig ens bry mig om att sjukanmäla mig till FK, det är alldeles för jobbigt att fylla i alla blanketter för så få kronor. Men jag har haft turen att inte vara långvarigt sjuk.
  Tur att du har en familj som kan hjälpa dig, Kristian.

  SvaraRadera
 9. Kämpa på, Kristian! Mot cancern i första hand. Mot FK bara när du orkar.
  FK är skit, det vet alla. Skamligt är det.
  Birgitta

  SvaraRadera
 10. Sjuk- och olycksfallsförsäkring täcker inte cancer.

  SvaraRadera
 11. Vi betalar alla till en sjukförsäkring genom skatter och det tror man ju skall gälla om man har oturen att bli sjuk.
  Regeringen har tagit av bla sjukförsäkringen till alla jobbskatteavdragen, så för att finansiera det är det numera en Försäkringskassa helt utan empati och förståelse som beslutar om vi är sjuka eller inte.
  Stå på dig, du är sjuk och skall ha rätt.
  Tänker på dig

  SvaraRadera
 12. Ja det var ungefär detta som drabbade min syster som var egen företagare och dödligt sjuk i elakartad hjärntumör. FK bedömde hennes sjukpenning till 0 kronor. Nu behövde hon aldrig gå och vända upp och ner på soptunnor i jakt på flaskor att panta eftersom hon dog av sin sjukdom. Min syster som innan hon blev egen företagare hade en mycket bra månadslön men den föll liksom utanför dom åren som FK beräknade underlaget på (fråga mig inte varför). Jag som bott utomlands i ca 20 år och kom tillbaka till Sverige för att vara med min syster dag och natt samt kämpa för hennes räkning mot FK och andra instanser blev helt chockad att det i ett sk välfärdsland som Sverige förekommer att man ligger dödligt sjuk och får 0 kronor i sjukpenning, fatta 0 kronor!

  SvaraRadera
 13. Ngt alla saknar på FK är empati:(
  Paragraryttare e va dom e!
  Att slåss med dom ska man vara kärnfrisk.
  Avskyr den instansen:(

  SvaraRadera
 14. Ja, dom gör det inte direkt lätt för dig.
  Allt hade ju varit enklare om du varit anställd, men nu är du ju inte det. Hoppas du lyckas reda ut det ändå så kämpa på!

  Önskar jag hade haft något råd att ge dig.

  SvaraRadera
 15. När man blir sjuk ska man bara behöva meddela detta till fk sen ska det klaffa. Man ska inte behöva ta en massa skit. Lägg den energin på annat.

  SvaraRadera
 16. Att slåss mot FK kräver kunskap om den lagliga rätten till ersättning.
  Själv hade jag stor hjälp av en jurist och vänner som själva var i samma sits.
  Resurs har ett juridiskt närverk, fast de har så in i helsike mycket att göra som du och alla som läser detta kanske förstår.
  Plocka fram lagen om mänskliga rättigheter, spela in alla samtal med FK för att ha vid en ev överklagan, ha alltid vittne med om du möter en handläggare från FK och spela in mötet.
  Tack vare mina vittnen blev min arrogante handläggare anmäld till HO- Handikappsombudmannen (nu DO) och hon fick en tillsägelse att ta hänsyn till mina funktionshinder.
  JO- anmäl handläggare som kränker dig!!! Ju fler anmälningar de får in desto snarare måste lagen ändras.

  Kämpa vidare och släpp en bok så får du inkomst igen.

  Lycka till!

  SvaraRadera
 17. Åh nej att behöva kämpa mot väderkvarnar (försäkringskassan) när du går igenom vad du gör just nu. Man blir helt matt när man hör det, var finns empatin?? Vi som är friska borde gå ihop oss och ställa upp och kämpa för er som behöver ha kontakt med försäkringskassan, man borde bilda nån förening som stöttar och tar alla fighter. Blir så arg när jag hör detta!!!
  Många kramar till dej

  SvaraRadera
 18. Skickar över en styrkekram till dig från mig. Jag finner inga ord FK borde skämmas.....

  SvaraRadera
 19. Skit är vad det är! It sucks! Fine K, måste vara tufft att behöva bråka där o med "dem". Fattar ju det! Men det är just det det är... "dem". På försäkringskassan arbetar en hel drös av individer. Vi (såklart jag också) blir så in i h-e förbannade av deras generaliserande riktlinjer, på avtrubbade enskilda individer som bara längtar till nästa kafferast, på regeringen, på samhället, på alla dessa felbehandlingar vi stöter på själva och/eller indirekt... Men det är ju VI som gör så här. VI röstar, snicksnackar om kollegan som är trött o inte gör skäl för sin lön, klagar på skatter, söker syndabockar, gnäller och skyller ifrån oss och skulle aldrig själva kunna tänka oss att söka arbete, bråka, engagera oss så vi svimmar och kräva förändring på FK. Ska vi "just-nu-lyckligt-friska" inte ta upp striden då? Borde, tror, tycker är ord jag läser ovan av de som kommenterar. Jag borde, jag tror, jag tycker också! Den dagen jag blir toksjuk orkar jag kanske inte bråka om jag inte vänder mitt inre hot (sjukdomen) mot ett yttre (FK). Så vi som orkar här o nu, TYCKER o TROR jag BORDE bråka, säga till... Annars får vi bara höra en massa beklagande ord, heja-på-rop och "Lycka Till", när det är vår tur...
  Kram som alltid, till dig, K!
  Maria

  SvaraRadera
 20. Har hört att det finns läkare som uppger diagnosen Försäkringskasseutmattning när de skickar in sjukintyg till FK. Är själv drabbad av FK dårskap och det gör mig inte friskare. Kämpa på Kristian. //Gina

  SvaraRadera
 21. Kämpa på det är viktigast att bli frisk.Har själv haft mina strider med dem och inte gått segrande ur det.Viktigt är ju att vi förstår att nu lever vi i ett klassamhälle, vilket vi godtagit.Tyvärr. Lycka nu till och som sagt kämpa på.

  SvaraRadera
 22. det är så jävla sjukt. när jag började läsa din blogg tänkte jag vid något tillfälle "undrar hur det kommer att gå med försäkringskassan?", och nu har jag svaret. jag önskar att jag inte behövt läsa det här, att du inte hade behövt skriva det. fan ta försäkringskassan och den oheliga alliansen.

  SvaraRadera
 23. Lagstiftningen är åt h-e och många som arbetar på FK är otäcka byråkrater utan någon empati eller ett uns av sunt förnuft. Det handlar ju väldigt mycket om hur man tolkar lagstiftningen också. VAD BETALAR VI SKATT FÖR? Vi får kräva klara besked av politikerna - säg som det är - trygghetssystemen fungerar inte, först ska vi betala världens högsta skatter, sen ska vi betala privata försäkringar för att få det vi trodde vi betalade skatt för, hur kan en sjukförsäkringsavgift tas ut, men ej gå till de sjuka.............dags för revolution eller?

  SvaraRadera
 24. Jag jobbar också som frilans och att bli sjuk är min värsta mardröm eftersom jag då vet att jag skulle hamna i helvetet rent ekonomiskt. jag tjänar helt okej med pengar men det hjälper ju inte. Precis som du gör jag för försäkringskassan chockerande avdrag för resor, kamera och dator som ju liksom är grundbultar i min verksamhet. Skyddsnätet är lika med noll. Det är en gigantiskt skillnad mellan att vara anställd på en tidning och frilansa. När man jobbar på tidning kan man be att få rygganpassade stolar och fina skrivbord och övertid och företagshälsovård och blir man sjuk så är det bara att kvittera ut sjukpengar från f-kassan. Som frilans är man sänkt.
  mejla dina berättelser till de som bestämmer. och som vanligt är det ju attack i media som gäller. Alla berättelser om f-kassan misshandel av människor ledde ju helt klart till att regeringen blev svettig i valrörelsen.

  SvaraRadera
 25. Usch och fy! Hoppas det löser sig för dig!! F-kassan har alltid betett sig oavsett vilken regering vi haft, tyvärr... LYCKA TILL!

  SvaraRadera
 26. Hmmm, nu blir jag verkligen upprörd! Naturligtvis å dina vägnar Kristian, för det måste vara hemskt att vara sjuk och dessutom känna sig illa behandlad, MEN "Försäkringskassan" är ingen person som ni alla kan kasta er över och skrika och svära åt. Där arbetar faktiskt människor, som dagligen får ta emot skit för de bestämmelser som riksdag och regering har genomfört!!!Det är INTE försäkringskassans fel. Däremot finns det ju alltid personer som är mer eller mindre lämpade för sitt jobb, men att bara ohejdat skrika ut sina aggressioner är både primitivt och okunnigt! Hoppas det ordnar sig för dig Kristian. Det finns ju alltid möjlighet att överklaga beslutet, men tyvärr tar det ju tid. JA - jag har arbetat på FK och vet precis hur situationen ser ut. Tyvärr kan ju inte den enskilde handläggaren bryta mot bestämmelserna, lika litet som en banktjänsteman kan betala ut pengar utan säkring.
  Minna

  SvaraRadera
 27. Huvudet på spiken!
  Jag kan inte för mitt liv förstå hur FK motiverar sina beslut?!
  När man är som sjukast och inte kan/ orkar eller ens skulle få en ny anställning om man skulle kunna söka jobb, då har man inte rätt till de pengar man tidigare betalat in i form av skatt och sin tid som anställd / arbetsgivare / egen företagare. "Skämmes FK" och de som tagit beslut att dessa regler skall gälla.
  Önskar dig allt gott och bättring.
  Låt inte "betonghäcken" FK knäcka dig - det är dom inte värda.
  Inte en enda av dom..-

  SvaraRadera
 28. Minna: Jag tror nog att alla som kommenterat här är helt införstådda på att det är riksdag och regeringens styrande det är fel på. Det är dock FK som instans som vi sjuka blir drabbade av och måste bråka med. Inte roligt att du kallar oss primitiva och okunniga. Får jag anta att du inte själv är sjuk och suttit i vår sits? /Gina

  SvaraRadera
 29. Till Gina:
  Det jag reagerar på är att personalen kallas för inkompetenta, idioter, m.m. DET tycker jag är primitivt och okunnigt.Istället för att skjuta på budbäraren, borde ilskan vändas mot de styrande.Hela debatten blir snedvriden. Nej, jag är inte sjuk och det är jag naturligtvis tacksam för, men har däremot suttit på den andra stolen och blivit hotad både på telefon och öga mot öga, utan att det fanns en chans för mig att fatta annat beslut.
  Minna

  SvaraRadera
 30. Till Minna:
  Ämnet är ju helt klart en het potatis. Är verkligen inte ute efter att bråka och vill inte ta plats på Kristians blogg. Jo, nog förstår jag hur du menar men de sjuka har en otroligt frustrerad situation. I en perfekt värld skulle man önska att anställda på FK genomför en strejk eller något. Jag har träffat många anställda på FK som erkänner omänskliga beslut som dom har svårt att stå bakom. Visst måste man komma ihåg att det är människor det är frågan om. Visst kan vi ändå vara överens om att något måste göras? /Gina

  SvaraRadera
 31. Gina: Håller fullständigt med dig! Tack för din kommentar! /Minna

  SvaraRadera
 32. Minna: Tack själv! Och du, jag är verkligen glad att du inte är sjuk och jag hoppas du får förbli frisk :-). /Gina

  SvaraRadera
 33. FK är inte till för att hjälpa, bara stjälpa. Cancern står sig slätt jämfört med dem (förstå mig rätt). Vi alla som är eller har varit sjukskrivna har tydligen valt det själv och om du så kan lyfta ETT finger så ska du ha indragen sjukpenning och börja jobba. Osmakligt och tortyrlikt!! Heja dig och hoppas du får ett positivt besked därifrån.

  SvaraRadera
 34. Behöva bråka med FK är det sista en sjuk person skall behöva utstå. Har själv ENBART dåliga erfarenheter av dem. Håller tummarna för ett positivt besked från Försäkringskansern.

  SvaraRadera
 35. Kristian, om du orkar - skicka kopia på det du skrivit här i bloggen om FK till reportrar och tidningar som kan publicera det. Det här måste ut och bli kännt av så många som möjligt. Det berör oss alla och vem som helst kan drabbas. Vi kan inte acceptera att det går till så här. Vart tog mänsklighet och trygghet vägen. Vad kan vi göra? Ett steg är att berätta och låta så många som möjligt få veta. Tack för att du kan.
  Iréne

  SvaraRadera
 36. För jävligt. Låt inte Förnedringskassan komma åt dig!

  SvaraRadera
 37. Kristian...maila över detta till regeringen, till socialförsäkringsminister Ulf Kristersson och FK. Denna lag är ju absurd, det förstår väl vem som helst att en cancersjuk eller annan svårt sjuk människa inte orkar lägga energi på detta, man måste ju ha pengar att leva av, en trygghet för en människa i ett svårt läge i livet. VEM har skapat en sådan orimlig lag,oavsett om man är anställd eller egen företagare, en förändring måste ske omgående. Lägg inte din energi på att ta för illa vid dig nu, utan bara maila vidare och sätt bollen i rullning, annars skicka vidare till journalistiken. Din energi skall du använda till att bli frisk nu, inget annat. Lycka till
  Vi är många som är på din sida
  Stor Kram
  Maggie

  SvaraRadera
 38. Hej- o tack för din fina blogg - dock om något så jävlig som cancer.
  Så tråkig att höra om dina erfarenheter med Förs.k.
  Ville bara berätta KORT ( för jag har måååånga crazy och ovärdiga, kränkande historier om FORSÄKRINGSKASSAN ) ( fick bröstcancerdiagnosen för två år sedan- var då redan sedan två år 50 % sjukskriven- jobbar som läkare- pga en ryggmergsskada )
  I GÅR var jag til Utvidgad medicinsk utredning - då forsäkringskassan inte tycker jag kan gå sjukskriven längre ( dom började redan tjata om detaa innan jag var färdig med mina cellgiftskurer ) - dom accepterar inte intygen från min specialistläkare- så i går var jag till första mötet: Arbetsterapeut.
  Efter att ha fått berättat min historia- skulle vi göra en aktivitet:
  GÅ TILLSAMMANS I AFFÄREN- jag skulle där handla 5 frukt- betala med en plånbok som hon hade med sig ( hon ficke hela tiden brevid ) - och sedan gick vi tillbaka till deras kontor- där jag MÅTTE LAGA EN FRUKTSALLAD.
  Jepp - det klarade jag faktisk glatt- så NU r det nog bevisat för försäkringskassan att jag faktisk KAN ARBETA !!
  Är faktisk helt förvånad över att detta r möjlig. Hur tror dom att man inte kan känna sig kränkt- jag har en 8 årig utbildning bakom mig- arbetat många år som läkare- JAG VILL arbeta- Jag skulle SÅ GÄRAN bytt bort ryggmergsskada samt bröstcancer.
  Ursäkta nu kom jag med en lång historia endå.
  Lycka lycka till med din strid- på alla sätt .

  SvaraRadera
 39. Kristian! Jag är glad att du lever och, och trots allt, har kommit så långt som du har gjort! Jag hade ju lagt in din blogg som favorit och har kollat in flera ggr per vecka utan att se något nytt inlägg... så jag var rädd för att du var jättedålig. Igår såg jag dock att jag hade länkat till sista inlägget jag hade läst, och hade missat att det fanns ytterligare inlägg för nästan två månader på höger sida! Skönt!! OK... du har det för överdjävligt fortfarande, men du lever, och duuuu... du är på rätt väg! Härligt! Kram och lycka till i ditt fortsatta tillfrisknande!

  SvaraRadera
 40. Försäkringskassans omänskliga regelverk har orsakat självmord. Även en god vän till mig hade sådana tankar, när en privatperson slutligen sträckte ut en hjälpande hand och gick in och tog ansvar för att hjälpa honom ur en svår situation, efter en längre tids fysisk sjukdom och överansträngning. Tack vare det har han nu kunnat fullfölja en högre akademisk examen. Vad hade hänt utan privatpersonens hjälp? Vilka politiker ska vi rösta på för att få en förändring? Finns det några sådanan politiker? Det är ovärdigt ett samhälle att behandla sina medborgare med sådan kränkande stelbenthet och brist på flexibilitet. Hoppas att du kan komma igen och skriva avslöjande reportage om Försäkringskassan i framtiden, Kristian! Det kommer säkert att finnas material till en tung volym på mer än hundra sidor. / JJ

  SvaraRadera
 41. Om din ekonomiska situation pga Försäkringskassan riskerar att bli så trängande att du riskerar att bli helt utblottad, och du inte lyckas lösa det med hjälp av anhöriga och kompisar, tycker jag att du borde överväga (eller ännu hellre få någon annan att fixa det, du har tillräckligt mycket som det redan är) att ta hjälp av dina bloggläsare genom att starta en insamling. Även om det kan kännas märkligt, så skulle det ha flera fördelar. Det skulle ha stor potential att bli en medial grej, vilket gör att debatten om de problematiska försäkringskassereglerna om vad som gäller för egenföretagare skulle komma upp på tapeten, och samtidigt skulle det kunna underlätta din situation.

  Hur som helst önskar jag dig allt gott, och hoppas att det verkligen löser sig för dig. Din blogg är den enda jag följer nuförtiden, och den är synnerligen imponerande. Jag hoppas verkligen att det blir bättre för dig, och önskar dig också de där stunderna mitt i helvetet när det för några ögonblick lättar, när man ser en ljusglimt i något litet, och allt det mörka och svåra inte är riktigt lika tungt ett tag.

  SvaraRadera
 42. Vad tycker du att du skulle fått för ersättning Kristian? Mer från FK än du tagit ut i lön? Hur vill du att det ska fungera?

  SvaraRadera
 43. Grattis Kristian!

  Du har nog väldigt stor del i att Mando Diaos spelning på "Peace and love" blev årets spelning.

  För jag tror att det de alla flesta kommer minnas längst från den konserten är deras hyllning till dig och framförandet av "Sweet Jackie"!

  SvaraRadera
 44. Men vadå, regeringen ÄLSKAR ju småföretag, eller hur var det nu?

  SvaraRadera
 45. Usch det här är så hemskt……… Jag har själv en enskild firma. På det där sättet som regeringen i debattar säger att de älskar. Efter valet så förlängde de antalet karensdagar från en till sju, det betyder att om jag t ex får influensa som varar i 7-10 dagar så tappar jag en fjärdedels lön. Det är jävligt hårt, dessutom när ingen annan är med och hjälper en med jobbet.

  Din historia är förstås väldigt mycket värre. Men det här är ett stort problem för många.... Och det mest irriterande är förstås att Reinfeldt, Lööf, säger sig vilja främja småföretagande.

  SvaraRadera
 46. Och jag kan inte låta bli att fundera på om allt detta verkligen kan vara nödvändigt.

  SvaraRadera
 47. Du hade så rätt om Försäkringskassan. Det fick även jag erfara igår. Vila i frid.

  SvaraRadera