fredag 21 september 2012

Krig, tröst och födelsedagsfirande


I dag är det min födelsedag. I dag ligger dimman som en smekning över Kvarnsveden. I dag ska jag skriva om krig. För jag står bortom en frontlinje. Min alldeles egna. Jag är en krigsfånge, som på något oförklarligt sätt lyckas kommunicera med mitt hemland. Jag kommer inte att ta mig från den här situationen levande. Jag har blivit ett skådespel. En följetång.

Folk säger att jag är modig. Jag förstår inte vad de menar. För mig är det ingen skillnad på att skriva om det här och om Västbanken, en bergsbestigning eller en seglats över Atlanten. Jag arbetar med att berätta. Och berättandet har blivit mitt liv.

Precis som i livet som vill man i döden hitta en tillhörighet. En gemenskap. När jag ställde in mig på att dö första gången var jag 27 år. Grandiost såg jag mig sitta med Jimi Hendrix, Janis Joplin, Jim Morrison och Brian Jones. Vi hade varit ett spännande gäng. Nu är jag två år äldre och de populärkulturella dödsfallen är inte lika lätta att referera till. Hank Williams. Han överdoserade på morfin och alkohol när han var 29. Ett makabert sammanträffande, då det är en artist som alltid gått varm hemma hos familjen Gidlund. Men Hank Williams är inte den enda som dött vid den åldern.

En gång intervjuade jag Dave Wyndorf i de amerikanska ångvältsrockarna Monster Magnet för Close-Up Magazine – en tidskrift som utvecklat mitt hantverk enormt. Någonstans hade jag fått för mig att Wyndorf skulle haft Eddie Adams klassiska fotografi där polischefen Nguyen Ngoc Loan avrättar Nguyen Van Lém mitt under brinnande Vietnamkrig uppsatt hemma på väggen. Under min research hittade jag ingenting som kunde bekräfta min magkänsla, men jag valde att satsa på den ändå. Efter det inledande kallpratet frågade jag Wyndorf om det stämde.
   Yeah, dude. How did you know?
   Jag hade inte en aning.

Resultatet blev en intervju som jag håller väldigt högt och innan samtalet var slut rekommenderade han mig att läsa ”Rapporter” av journalisten Michael Herr. Boken är ett av de allra bästa vittnesmålen från Vietnamkrigets vansinne. Som person var Michael Herr var en gatukorsning mellan en dagdrivare och en våldshatande hippie som avslutade sina arbetspass med att sitta på sitt hotelltak med en drink i ena handen och en marijuanajoint i mungipan, betraktandes bombregnen i fjärran. På dagarna reste han till dessa platser för att skriva om dem.

Herr skulle senare anlitas som konsult under arbetet med mastodonteposet ”Apocalypse Now” för att försöka ge det rätt lyster av helvete. Han lyckades.
   Jag personligen är mer förtjust i ”Rapporter”. Herr skäms inte för sina personliga åsikter om krigets vidrigheter – något som fallit mig i smaken då jag tror att journalistik tjänar på att visa känslor. Så här skriver Herr, bland annat:

”Men det hindrade inte att man grubblade en hel del på saken, ägnade sig åt diverse vidriga tankeprojiceringar, byggde upp ett helt metafysiksystem i fickformat kring den, malde vidare tills man kom på sig med att fundera på vilken form av närkontakt som var den allra närmaste: den där morgonpromenaden utför sluttningen, den gången man kom ett par minuter för sent till helikoptern som sedan exploderade på Khe Sanhs startbana… […] händelserna envisades med att gång på gång inte vara riktigt sådana som man hade väntat sig dem, och man insåg att ingenting kunde innebära en så intim kontakt med döden som en god väns död.”

”Rapporter” ger mig tröst. För jag vet att jag inte är den enda som hade tänkt åka hem och klippa mina föräldrars gräsmatta, som också hade hoppats på att få bära mina sovande barn från bilen till deras sängar, som inte heller hade kunnat föreställa mig att dö av en fiende så osynlig, så obegriplig. Så onödig.

109 kommentarer:

 1. Grattis på födelsedagen Kristian!
  (och hoppas du hinner uppleva många fler)

  SvaraRadera
 2. Grattis på födelsedagen!!

  SvaraRadera
 3. Kristian. Läser allt du skriver och berörs lika mycket varje gång. Hoppas din födelsedag blir en bra dag trots allt. Varm kram Birgitta i Medväga

  SvaraRadera
 4. Grattis på födelsedagen! Hoppas din dag blir bra. Du har idag!

  SvaraRadera
 5. Stora varma styrkekramar skickar jag till dig på födelsedagen!

  SvaraRadera
 6. Grattis på födelsedagen! Önskar av hela mitt hjärta att den blir fantastisk och att du får må så bra du kan!

  SvaraRadera
 7. Oj, Kristian, grattis på födelsedagen. Så underligt att du föddes just det här datumet. Att du firade din tjugosjuårsdag den dag min bästa vän drog sitt sista andetag. Hon hade varit tjugosju idag, om cancern inte kommit tillbaka, om forskningen hunnit längre, om om om.

  Jag vet inte om jag tycker att det är makabert eller trösterikt att din födelsedag är hennes dödsdag. Både och, antagligen. Du skulle tyckt mycket om henne. Hon var också en sådan där (om du ursäktar generaliseringarna) äventyrslysten, färgsprakande multitalang som liksom såg till att pressa in ett helt liv på sina tjugofem år.

  Ibland tänker jag mig att "himlen" är lite som en solig sommardag i Vitabergsparken. En sådan dag då man sitter på en filt, en burk folköl och en bra bok, man kisar mot solen och rullar upp byxbenen, och så, en efter en, ansluter ens vänner. Kanske säger de att men åh, här är du ju, det känns som om det var evigheter sedan vi sågs, och man svarar att oj, jaha, var det så länge sedan? Jag måste ha fastnat i den här boken, time flies osv. Nu är ni ju här i alla fall, nu är vi tillsammans, och solen går inte ner på länge än.

  Och då tänker jag mig att om du sitter där på din filt och solen värmer men du börjar känna den där kliande längtan efter äventyr, då kanske du kan spana efter en tjej i femtiotalsklänning och gnistrande ögon, släntra över barfota och fråga vad det är hon läser. Det gjorde jag en gång för sju evigheter sedan, sensommarsol och nystart i Norrköping. Och det var utan tvekan det bästa jag någonsin gjort.

  Grattis, Kristian. Fy fan i helvete vad du må leva uti hundrade år. It ain't over 'til the fat lady sings.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så fint skrivet... håller med dig till fullo. Har också en väninna som skulle varit 41 år nu precis men blev endast 25. Tänk att hon varit borta 16 år... men hon finns också där i himlen och är en så fantastiskt trevlig tjej. Häng på henne och tjejen här ovan som det berättas om så får du garanterat skoj.

   GRATTIS GRATTIS Kristian.
   Jenny

   Radera
  2. Ja, det är ju klart att himlen är precis sådär!
   Vi ses i vitabergsparken kristian! Tills dess, grattis på födelsedagen! Tänker på dig så.

   Radera
 8. Grattis på födelsedagen!

  SvaraRadera
 9. Grattis på fyll-i-åren! Må din dag bli fylld av glädje och tårta! :-)

  SvaraRadera
 10. Grattis på födelsedagen!

  SvaraRadera
 11. Grattis, Kristian! Du skriver att du har blivit ett skådespel, en följetong, och säkerligen har du värderat för- och nackdelar med att på det här sättet vara offentlig genom bloggen. Skäms ibland lite för att jag följer din väg anonymt, på avstånd. Men empatin är äkta även om vi läsare är helt okända för dig. Önskar dig en fin födelsedag!

  SvaraRadera
 12. Fina Kristian, grattis på Din dag! jag hoppas att du trots omständigheterna får idag känna lite frid och lycka med dina nära och kära.
  Ha en bra födelsedag!

  SvaraRadera
 13. Önskar dig en fina dag. DET ÄR INGEN VANLIG DAG, FÖR DET ÄR DIN FÖDELSEDAG!!
  Vet du vad som är så gott så det knullar i munnen?
  -Blåbärste med honung i och så en bit kladdkaka till... se till att få det i dag. Det är en succé!!
  Kram!

  SvaraRadera
 14. Stort grattis på födelsedagen, hoppas du får en fin dag! Kram

  SvaraRadera
 15. Stort G R A T T I S på din födelsedag ! ! ! Hipp hipp hurra hurra hurra hurra ! ! ! Hoppas du får en fin födelsedag och får fira den med dina nära och kära! Grattis!

  SvaraRadera
 16. Dear Christian!
  I wish you a very happy Birthday with all my heart. I hope this is a good day for you and you will be able celebrate it accordingly with your loved ones. But most of all my biggest wish for you is, that there will be many more of these for you to celebrate! Warm hugs!
  Sylvia

  SvaraRadera
 17. Grattis på födelsedagen!

  SvaraRadera
 18. Kristian,
  Du skriver så vackert och genomtänkt. Tack för att du delar med dig av dina tankar.
  Du delar födelsedag med min yngsta. Som mamma vill man försvara sina barn mot allt ont och det är fruktansvärt att inse att det inte är möjligt. Det som drabbat dig t ex.
  Efter att ha läst din blogg tänker jag att... det man kan göra är att älska och ta hand om varandra. Fullt ut. Varje dag.

  SvaraRadera
 19. Konstigt det där med magkänsla. Jag brukar kalla det Haruki-moment. Påminner om stämningarna i Haruki Murakamis böcker. Det är så svårt att finna ord som beskriver vad man känner när man läser dina texter; maktlöshet, sorg - det räcker liksom inte till. Varför, som du själv skriver, kan du inte snacka dig ur detta? Du får inte ens en chans. I alla fall, varmt grattis på födelsedagen.

  SvaraRadera
 20. Jag älskar ditt sätt att skriva,skulle önska att det inte var det här du behövde skriva om kram Susan.

  SvaraRadera
 21. Grattis på födelsedagen, jag hoppas dagen blir bra.

  SvaraRadera
 22. Grattis på födelsedagen Kristian. Jag hoppas att dimman inte är allt för tung och smärtan allt för stor.

  SvaraRadera
 23. Nu får du ändra till "tjugonioårig" exilmas...
  Och du grattis,
  det var allt,
  kram
  LMI

  SvaraRadera
 24. Grattis på födelsedagen!! Jag hoppas att du får en bra dag med mycket värme och skratt! Kram

  SvaraRadera
 25. Hoppas att dimman lättat över Kvarnsveden och att ni fått lika fint väder som här i Stockholmstrakten - en solig och vacker septemberdag.

  Och din födelsedag, Grattis!
  Och fortsätt att berätta för det är något du blivit väldigt bra på, bäst.
  Kram alice

  SvaraRadera
 26. Grattis på födelsedagen fina Kristian!! du berör

  Massa kramar!!

  /Rebecca

  SvaraRadera
 27. Man blir ju nästan förälskad i dig. Ditt sätt att skriva trollbinder nog många kvinnor.

  Grattis på födelsedagen Kristian!

  SvaraRadera
 28. Varm kram till dig på födelsedagen/ Sanna

  SvaraRadera
 29. Fint att den vasse jornalisten blixtrade fram.

  SvaraRadera
 30. Grattis på födelsedagen!
  Jag gjorde som du. Googlade på döda kändisar. Tänkte som en bisarr tröst att det kan inte vara SÅ illa om människor som Cobain faktiskt valde det själva. Kände en morbid tröst i att jag faktiskt närmade mig medellivslängden för människor i Sierra Leone. Ja, jag är mycket äldre än du....
  Hur som helst, ha en så bra födelsedag som möjligt.

  SvaraRadera
 31. Grattis på födelsedagen Kristian! Och ge oss lite kärlek nu, vi vill läsa om din kärlek :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tycker Kristian ger allt och lite till här i bloggen, redan nu.

   Radera
  2. "Vi vill läsa om".. Det är Kristians blogg. Bara hans. Och det underbara med denna blogg är att han skriver precis det han själv vill, tillskillnad från andra bloggar där bloggaren skriver vad läsarna vill läsa.

   Radera
  3. Öh, det där tycker jag var konstigt! Allt är ju kärlek hela tiden. Märker du inte hur mycket han älskar sitt liv? Sin familj?

   Radera
  4. Bloggen ärju till för att ventilera tankar o känslor inte för att vi läsare ska få nåt smaskigt att gotta oss i.

   Radera
 32. Grattis på födelsedagen Kristian!

  SvaraRadera
 33. Stort och varmt grattis Kristian! Hoppas du får en fin födelsedag tillsammans med nära och kära! / Carina i Västerås

  SvaraRadera
 34. Grattis på din födelsedag! Hoppas du firar så mycket som du kan, orkar och vill. Min ena son fyller också år idag, dock bara 4 år:)
  Stor varm kram Elin A

  SvaraRadera
 35. Ett stort GRATTIS på födelsedagen Kristian som jag hoppas blir bra tillsammans med dina nära och kära.
  /Roine

  SvaraRadera
 36. Tänker ibland att det finns det visdomar som man inte vill ha. Till exempel som att det finns ingenting som heter rättvisa här i världen. Jag har levt nära döden, både i sammanhanget att jag förlorat de flesta av mina nära, samt att jag själv inte velat leva, trodde inte heller att jag skulle klara av att passera 27. Att vilja leva men att inte få är dock värre. Idag var en helt vanlig dag. Jag är ledig. Tvättar och bakar bröd. Så kom jag in på din blogg och fick den där känslan igen. När världen stannar upp och man kan inte förstå hur alla andra kan fortsätta att leva sina vanliga liv. Att önska dig grattis på födelsedagen känns konstigt så jag skickar en låt istället...

  http://www.youtube.com/watch?v=RC-CoUgsrSg

  SvaraRadera
 37. Du. Dina välskrivna blogginlägg är som ett knytnävslag i magen. Och en kaffekopp i vårsolen. På en och samma gång. Det är vackert. Och vidrigt. Du påminner mig om att uppskatta livet. Du. Och en statusrad på Facebook som innefattar metastaser i en tvåårings kropp. Cancern tar ingen hänsyn. Det har du rätt i.

  SvaraRadera
 38. Grattis kristian. Din 29 årsdag blir inte det du hoppats eller drömt om. Det är väldigt tråkigt. Må så väl som det går, o gör saker du tycker om idag. Jag tycker om dig. Kram

  SvaraRadera
 39. Grattis Kristian! Du är så jävla underbar!

  SvaraRadera
 40. Happy Birthday Kristian! I wish you all the best.
  Greetings from Hamburg.

  SvaraRadera
 41. Grattis fina människa.

  SvaraRadera
 42. Grattis Kristian på din dag!! Solen skiner skönt över Borlänge och jag hoppas att du får en fin dag med massa mys och tårta!

  Kram Sofie

  SvaraRadera
 43. Happy Birthday Kristian! I hope you have a beautiful day with your loved ones!

  SvaraRadera
 44. Gratulerar! Hoppas du får en fin dag med nära och kära!

  SvaraRadera
 45. GRATTIS VACKRA DU! För mig är du mycket mer än en följetång!!
  /K

  SvaraRadera
 46. Grattisgrattis på födelsedagen!

  SvaraRadera
 47. Grattis på födelsedagen Kristian!
  Hoppas du har en jättefin dag, omgiven av kärlek.Det är klart vi möts i Vitabergsparken en dag. När vet ingen, men den dagen kommer jag med mina dansande vänner och jag hoppas du då vill följa med oss en stund i vårt glada dansande, spelande, trummande, sjungande tåg. :-)

  SvaraRadera
 48. Grattis Kristian! Alla krig är onödiga, men det känns som att ditt krig just nu är det mest onödiga och djävliga av alla. Krigsslut är inte alltid vad man förväntat sig, ingen trodde väl att lilla Nordvietnam skulle slå mördarjätten USA, och därför kan man väl inte utesluta att du också vinner mot monstermotståndaren. Massor med kramar!

  SvaraRadera
 49. Grattis på din födelsedag.
  Jag är ganska ny som bloggläsare på din blogg. Jag har följt finaste "Jag är Elisabeth" på hennes blogg och där var det någon som under kommentar nämnde din blogg. Jag måste bara få säga att du är mycket duktig på att skriva om allt mellan himmel och jord.
  Sen är jag så ledsen för din skull att du har denna hemska sjukdom att kämpa med. Jag hoppas så att du kan reda ut denna storm också denna gång. Håller tummarna för att de ska hitta något botemedel som kan hjälpa dig.
  Jag önskar dig i alla fall en fin dag idag.
  /också en mormor

  SvaraRadera
 50. Ja, så förbannat onödig!
  Grattis på födelsedagen.
  Din penna borde aldrig få sluta skriva.

  SvaraRadera
 51. Stort grattis på födelsedagen. Du är fin.

  SvaraRadera
 52. Styrke och Grattiskramar i massor. Hoppas du kan ha en underbar födelsedag !!

  SvaraRadera
 53. Grattis på födelsedagen! Hoppas du haft en bra dag. Världen växer lite med varje inlägg du skriver. Kram.

  SvaraRadera
 54. GRATTIS PÅ FÖDELSEDAGEN!!!!!!!!!!
  HA EN UNDERBAR DAG!!!!!
  DU FINNS I MINA TANKAR.
  KRAM

  SvaraRadera
 55. Jag hade verkligen önskat att Du aldrig mer skulle behöva skriva här, hoppades att 21 oktober 2011 var slutet. Eller början.....FAN! Att jag av en slump hittar Dina ord här igen, idag på Din födelsedag - usch vad ledsen jag blir för Din och Din familjs skull. Men nu när det ändå är så här, vill jag passa på att TACKA för Dina framträdanden på P&L i somras - Dina ord gör skillnad! Och så förstås GRATTIS på födelsedagen <3

  SvaraRadera
 56. Jag tänker på dig nu när det är DIN dag. Önskar dagen är fylld med glädje och njutning. Du som har ordets gåva, fortsätt sprid dina upplevelser för de är vikigta för dina medmänniskor att ta del av. Go kram från Lisa

  SvaraRadera
 57. Kälek och kraft till dig. Grattis på din dag!

  SvaraRadera
 58. Jag har nyss vaknat upp i min lgh i La..mailade med en kompis och vi pratade om allt mellan himmel och jord..jag gnallde over min roomie som jag inte riktigt kommer overens med och att jag har sa otroligt mkt laxor..vi kom in pa andra saker och sen lankade hon din blogg..jag skams over mitt gnall..det ar fan ingenting!
  Sondergraten onskar jag dej trots livets orattvisor en bra fodelesedag, grattis.
  Du har nog ingen som helst aning vem jag ar, men jag ar en akta borlangebo fran borjan och jag och mina tjejkompisar sprang pa era Sugarplumkonserter sa ofta vi kunde. Vi var val runt 15, 16 ar. Idag ar jag 25, ja snart 26 men minns det som igar.
  I sma lokala byggnader, varmt, trangt, alldeles for hog musik, men vad gjorde de vi sjong annu hogre.. ibland storre event och for att sedan se er pa de storre scenerna pa peace and love.
  Fin var du. Fin ar du. Jag vet att allt kommer bli bra. Pa nagot vis. Kanske inte i denna varld men i nasta.
  Tanker pa dig Kristian. Dina ord beror oerhort.
  Stor kram/ Anna H.

  SvaraRadera
 59. Grattis, fantastiska Kristian! Du är en gudagåva - dina texter det vackraste jag läst.

  SvaraRadera
 60. Grattis på Din födelsedag! Läser vad du skrivit o gråter.. Jag har själv haft cancer men än inte fått nåt återfall.. Förstår kanske lite av vad du gått igenom.. Tänker att det sista som lämnar en är hopp.. Och vill bara berätta för dig ett flertal människor som tillfriskat mirakulöst dels som jag läst om och så en kvinna som hade cancer i mjälte njurar o lungor och där läkarna stod maktlösa . Helt mirakulöst har hon idag ingen cancer alls som hon hade för några månader sen.. Det enda vi vet är att hon ev har gjort nåt som heter resan av Brandon Bays ( en slags terapi)boken hon skrivit heter Resan .. Allt hopp vill vi ge dig! Lena

  SvaraRadera
 61. Du är en obeskrivligt duktig berättare/beskrivare. Du berör, du är ärlig, du känns nära! Grattis på födelsedagen och hård kram

  SvaraRadera
 62. Fina älskade Kristian! Mina tankar finns hos dig nästan hela tiden och det gör ont i kroppen när jag tänker på din livssituation. Hoppas att du orkar ta dig upp till Mellsta och sitta på bänken och fundera som du har gjort så många gånger förr....kanske det till och med kan produceras en ny låt eller ett nytt blogginlägg....

  Stor varm kram till dig på din födelsedag!!!

  SvaraRadera
 63. Grattis på födelsedagen...fina människa!!!
  Ingen är som du.

  kram Hennie

  SvaraRadera
 64. Grattis Kristian! hoppas du haft en underbar dag. Kram!

  SvaraRadera
 65. Hej Kristian,

  Grattis på din födelsedag! Jag befinner mig i närheten av Kvarnsveden. Jag har bott i borlänge i hela mitt liv (är 30 år nu) och bor fortfarande här, du och jag har gått i samma skolor och gått på samma gator. Jag vet vem du är men du vet nog knappast vem jag är.
  Älskar er musik, fantastiska talanger som gjort oss stolta på något märkligt sätt för att vi kommer ifrån samma lilla stad.
  Jag grät när jag genom fb såg en länk till din blogg om att det hemska hade kommit tillbaka. Jag är så ledsen för din och din familjs skull att det ska drabba er.

  Men du fortsätter ditt "korståg" som en outnämnd inspiratör, och du berör......verkligen!
  Du får mig att vilja leva mitt liv ännu mer, jag läser vad du gör och vad du gjort och jag vill packa min väska och lifta med en lastbil och resa med förbundna ögon till något land jag inte kan uttala och bara utmana mig själv att leva lite mer.

  Tack Kristian för att du skriver och för att du finns!

  Och Grattis på din dag!


  // Frida Lacis (Cåxarn)

  SvaraRadera
 66. Grattis på din dag!
  Jag känner ju inte dig men har följt din blogg ett tag och blev så ledsen när jag såg att du fått tillbaka cancern! Jag verklige hatar det ordet!
  Har inga kloka råd att ge dig, tack för attt du fortsätter att skriva, du berör oss!

  SvaraRadera
 67. Happy Birthday to You...hoppas du haft en fin och minnesvärd födelsedag
  Kram Maggie

  SvaraRadera
 68. Så fantastiskt, dina ord verkligen berör...
  Grattis på din dag, hoppas den varit jäättebäst!

  SvaraRadera
 69. Varje minut är ett liv.
  Grattis!

  SvaraRadera
 70. Hej Kristian. Hoppas du fick en fin födelsedag. Följde din blogg förra året. Har inte tittat in sedan det sista inlägget 2011. Av någon anledning snubblade jag (om man nu kan göra det i rymden, särskilt cyberrymden) över din blogg på google när jag sökte efter något helt annat. Hur fint du än skriver så gjorde det faktum att du skriver i den igen mig ledsen. För jag förstod varför. Jag har själv kämpat mot cancer. Men jag vet inte hur det känns när den tycks segra.

  Egentligen skulle jag vilja maila dig, men jag hittar ingen mailadress. Ville bara berätta att jag lånat en rad ur din blogg till en sångtext jag skrivit. Du skrev "Varje dag är en kyss och en smekning", och det är verkligen något som har fastnat hos mig. Jag sjunger i ett band och texten jag skrev blev en jullåtstext. Vi är inne i studion just nu och spelar in den. Vi har spelat den live också, men törs inte länka till klippet här.

  Men här är iallafall texten. Hoppas du tycker om den och att det var ok att jag lånade text och inspirerades av dig. Kram och tack.


  Stjärnfall

  Jag går raska steg hem, en mörk decembernatt
  Jag har tappat mitt hjärta
  Havet vilar, speglar himlavalvets skatt
  Mina vilsna tankar de leker tafatt

  Det finns trots allt ljus, en mörk decembernatt
  Isen lyser vackert vit
  Månen ler, sprider silver i en lund
  Så jag stannar här en stund

  Det lider mot en tid då jag helst av allt vill tro
  Att vi kan trotsa kylan, få slumrande kärlek att gro
  Varje dag är en smekning och en kyss
  Var det inbillning, eller föll en stjärna nyss?

  Jag lägger mig i sängen, en mörk decembernatt
  Ljuset brinner i fönstret
  Domnar bort dit mina varmaste drömmar bor
  Älskar, hoppas och tror..

  ..att det lider mot en tid då jag helst av allt vill tro
  Att vi kan trotsa kylan, få slumrande kärlek att gro
  Varje dag är en smekning och en kyss
  Var det inbillning, eller föll en stjärna nyss?

  SvaraRadera
 71. Det finns bara ett här och nu och på så sätt är vi alla lika :). Ett stort stort GRATTIS på din dag! / Maria

  SvaraRadera
 72. Grattis Kristian,hoppas du har haft en underbar födelsedag,det förtjänar du!..<3
  Kramar <3

  SvaraRadera
 73. Grattis på födelsedagen, fina fina Kristian! <3 /J

  SvaraRadera
 74. Grattis Kristian! Jag vill minnas att du skrev en gång att du ville lämna nåt efter dig. Jag hoppas du ser hur mycket så många tycker att du har lämnat redan. Texter som har berikat och berikar. Den kärlek du förklarar till din mamma, din pappa och dina syskon, vilken glädje för dem i allt det mörka. Glädje för dig att få möjligheten att göra det? Och så fint att läsa. Jag önskar du ville ge ut dina texter samlade i en bok.

  Unni

  SvaraRadera
 75. Grattis!! verkligen.<Jag var ung under 68 alltför ung men något förstod jag.
  GRATTIS! på födelse dagen!!

  Min älskade dog i mina armar 2010,han hade en annorlunda sjukdom än din men eg samma, samma slut.
  Han sa att vi är alltid tillsammans var vi än är.Och det är förvisso sant.Men jag hade föredragit att han varit här och nu.Så lev för du lever ännu.Många av oss kan gå före dej,efter dej,men alla har samma slutmål.
  Tack för att du skriver!

  SvaraRadera
 76. Såg denna, du finns i mångas tankar ofta..
  " Om varje tanke på dig blev en lysande stjärna skulle dagen aldrig skymma"
  Hoppas din dag blev en bra dag!! Grattis!

  SvaraRadera
 77. Ja, såhär några timmar och minuter för sent.. Men hoppas att du fick en fantastisk födelsedag. Grattis i efterskott.

  SvaraRadera
 78. Så jävulskt jäkla onödig. Tack för det fantastiska citatet. Otroligt klokt och äkta beskrivet av Herr. Kan projiceras på alla nära vänners förtida slut. Aldrig är man så nära som då.

  Grattis på födelsedagen i efterskott!

  http://www.youtube.com/watch?v=_Uuhefmc_fA

  SvaraRadera
 79. grattis i efterskott! hoppas du fick en härlig dag :)

  SvaraRadera
 80. Jag är också en av de anonyma som läser din blogg. Jag har fastnat för ditt fantastiska språk, du skriver som jag aldrig har läst förut, vilken enorm talang du har!

  Jag vill också säga stort GRATTIS i efterskott, jag hoppas att gårdagen var fin.

  Jag önskar jag kunde säga något som får dig att känna tröst och hopp, men jag vet inte vad det skulle vara... Men jag tänkter på dig, jag hoppas på ett mirakel, och jag tror att du har berört en mängd människor genom din blogg, på samma sätt som du har berört mig.

  Den största av kramar skickar jag dig och din familj och vänner runt om kring

  /Josefin

  SvaraRadera
 81. Kristian, min vän !

  Jag har lagt märke till att du har en annan ton denna gången i bloggen mot förra året då du skrev. Då beskrev du ofta hur du mådde av behandlingen.Det gör du inte nu, utan du skriver mer stort, precis som om accepterat hur det kan bli. Ett lugn som kanske infunnit sig och du söker efter andra likasinnade som du, som inte finns längre och känner en tröst i det. Du är inte ensam. Jag minns ett uttryck här. Det var en man som inte hade så långt kvar, han blev tillfrågad om han inte var rädd för döden -Nej då, svarade han, jag känner så många döingar. Avväpnande på något sätt. Det är skönt när man kommit dithän, med ett accepterande. Men det utesluter inte att du Kristian, kommer att finnas kvar här hos oss i livet, länge än. Så länge det finns hopp, så...allt kan hända, nya mediciner, ny forskning. Men skönt att landa i ett slags ro, hur det än är....Jag gillar dig mycket. Kram/Maggie

  SvaraRadera
 82. Kristan!

  Grattis i efterskott och många kramar till dig och dina nära och kära!!

  /K

  SvaraRadera
 83. En gång för ett antal år sedan blev jag förälskad i Harry Martinsson. Jag tycktes nästan känna mig berusad av hans vackra ord... Samma överväldigande känsla fick jag när jag råkade hitta din blogg. Du borde skriva en bok!

  SvaraRadera
 84. Grattis i efterskott <3
  All styrka till dig!
  Peace&Love

  SvaraRadera
 85. jag älskar dig.
  love you love you
  inget spelar någon roll de todos modos in the long run

  SvaraRadera
 86. Tänker på dig idag med. Du skriver klokt o vackert som alltid. Själv börjar jag kunna se dig som jag vill göra; en människa som alla andra... Om någon frågade vem jag helst skulle vilja snicksnacka med skulle jag svara med ditt namn. Utan dig hade även jag varit lite annorlunda. O DET är ganska amazing tycker jag... Tack o <3

  SvaraRadera
 87. Tack för att du skriver!

  SvaraRadera
 88. Har också märkt att du skriver annorlunda denna gång! Inget alls om hur behandlingar ser ut etc. Hoppas inte du gett upp även det ser jävligt ut, hoppet finns alltid. Men det känns som en uppgiven ton här som genomsyrar dina ord och det är synd och sorgligt.

  SvaraRadera
 89. Åh, så många hjärtan du öppnar upp....du tar fram det allra finaste i oss...kärlek och omtanke till Dig och din familj! Kramar från en mamma i Borlänge

  SvaraRadera
 90. (över)LEV
  Läser utan skydd.
  Som om en säkring bränns i en del av dig men resten står där & bara väntar på att ljusen ska tändas igen.
  (över) LEV
  Jag vet du kommer skriva överlevt.

  SvaraRadera
 91. Jag tror och har alltid trott på att alla vi älskar och flera andra viktiga personer runt oss att vi träffas igen. Precis så sa jag till min lilla son som frågade mycket om döden för några år sen. Och jag tror verkligen på det. Är faktiskt ganska övertygad om det och tycker att det känns bättre att tro på det. Det kan inte bara vara slumpen som gjort att just vi träffats. Det är inte slumpen.

  SvaraRadera
 92. Grattis i efterhand Kristian. Jag en en av dom som gar skrivit att du är modig. Jag hävdar fortfarande det. Västbanken, en bergsbestigning eller en seglats över Atlanten i all ära. Men där har du en ärlig chans. Där kan du fortfarande påverka ditt öde. Att handskas med och skriva om sitt liv som du gör. Det är mod.

  SvaraRadera
 93. ★Du är en stjärna!★

  SvaraRadera
 94. Grattis på födelsedagen Kristian! Du skriver extremt bra text som verkligen berör.
  Jag hoppas varje dag att du ska klara dig igenom det här.
  / Eric

  SvaraRadera
 95. Grattis i efterskott. Ett skådespel och en följetong, skriver du. Naturligtvis har du gjort överväganden för och emot när du valt att låta oss följa med på avstånd i det svåra du går igenom. Jag kan ibland känna mig förlägen över att anonymt läsa dina nakna rader. Och bli förlägen över kommentarer. Men vi vill så väl, empatin är äkta, och det är väl gott så.

  SvaraRadera
 96. Modet vi ser i dig är ju i ditt berättande, på något vis blir det samma. Så tänker jag. Och när du skriver om döden idag känns den inte obehaglig, den kommer bara för tidigt. För att de där andra upplevelserna kanske inte hinns med. Men inget är över förrän det är över. Mirakel sker!

  SvaraRadera
 97. Har missat din födelsedag!
  Hur kunde jag göra det?
  Men ... det finns en anledning vilken är att jag har pausat lite från nätet. Känns bra ibland att bara vara IRL.

  Nu då!
  GRATTIS PÅ FÖDELSEDAGEN! /i efterskott/

  Varma hälsningar från Nina

  SvaraRadera
 98. Så har jag också läst om dig Kristian, och det beskedet du fått. Du skriver om kriget som pågår i din kropp, det ofrivilliga kriget och kampen. Och du beskriver saker som du missar, och skulle velat vara med om. Själen som undrar hur det skall bli. Det gör så otroligt ont i mig. Det är helt förtvivlat...

  SvaraRadera
 99. Grattis i efterskott Kristian!
  Såg dig nyligen i TV interjuv där du berättar om din situation , vilken kontrast där de mitt emot dig sitter dom som stävar efter helt andra värden här i livet!!! Du sitter du och vill inget hellre än att få leva vidare i många år till. Jag önskade verkligen att ett mirakel sker och du får en vändning i denna enormt svåra tid du lever i. Även fast jag inte känner dig, så tar din berättelse så djupt.
  Stå på dig, det som lämnar en sist är hoppet, och under har skett förut.
  //Niklas

  SvaraRadera
 100. Hej finaste Kristian.
  Jag är blott en främling för dig men du har berört mitt hjärta och skakat liv i min själ som sovigt under hela mitt liv. Min livslust har blivit påverkad av diverse olika trauman i det förflutna och skämmigt nog så har jag i många motgångar i livet gett upp. Men du är en sann kämpe och din styrka har väckt kämparglöden i min kropp. Jag gråter när jag läser vad du skriver varje dag. Må ett under ske. Som tack för att du väckt mig ur min gråa dröm så ska jag aldrig sluta hoppas och tro på att du kan få leva ett friskt liv. Jag ska aldrig ge upp för dig. Jag ska ägna en tanke åt dig varje dag. Lägg aldrig ner ditt svärd.

  Kärlek och hopp
  /Sandra

  SvaraRadera
 101. Vet att du inte ger upp. Det gör inte vi heller. Läs mailen Kristian! kram

  SvaraRadera